Рецепта на деня: Пикантна фокача
Receptite.com
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
500 г брашно
3 с.л. свинска мас или олио
2 с.л. зехтин
7 г суха мая
2 ч.л. захар (меласа, мед)
2/3 ч.л. люто чили
За ароматния зехтин:
3 с.л. зехтин
2 с.л. ситно нарязани пресни ароматни треви - розмарин, босилек, риган, мащерка
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Маята се разтваря в 250 мл топла вода, добавя се захар и се оставя за около 5-10 минути. В същата купа след 10 минути се пресява брашното, което е омесено с чили. Омесва се еластично тесто, като на края се добавя маста, зехтина и солта. Поставете тестото в намазнена купа и го покрийте с фолио. Оставя се да втаса на топло място за около 30-40 минути или докато удвои обема си. Тестото се разточва в правоъгълник (около 20х30 см) с дебелина около 0.5 см. Хартията за печене се напръсква (намазва се) със зехтин. Отгоре се поставя тестото и внимателно се нарязва на неголеми правоъгълници. С помощта на вилица се правят дупки отгоре. Отново се покрива тестото с фолио, което най-добре да бъде напръскано с мазнина, за да не залепва тестото. Оставете да втаса още за 20-30 минути. През това време загрейте фурната до 200 С, заедно с една тава за печене вътре. С помощта на четка намажете тестото със зехтин и поставете хартията заедно с тестото върху нагорещената тава. Пече се около 20-25 минути. През това време направете ароматният зехтин, като разбъркате посочените продукти. Намажете горещата фокача с този ароматен зехтин.
Ако нямате пресни ароматни подправки, можете да ползвате и сухи, но тогава имайте предвид, че трябва да ползвате само по 1/2 ч.л. от всяка и зехтинът ще трябва да се направи 1 ден предварително.