Рецепта на деня: Салата с краставица и джинджифил
Receptite.com
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
1 бр. голяма краставица
1 с.л. балсамиков оцет
1 с.л. олио
1 ч.л. захар
1 ч.л. сусамово олио
1/2 глава лук
1 скилидка чесън
1 ч.л. (равна) смлян пресен джинджифил
1/2 ч.л. сол
2 с.л. запечен сусам
2 с.л. нарязан пресен кориандър или мента
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Оцетът, захарта, олиото и сусамовото олио се смесват и се разбъркват, така че да се разтопи захарта. Лукът се нарязва на много тънки полумесеци, разбърква се добре с приготвената смес и се оставя за половин - един час да поеме аромата (може на стайна температура или в хладилник).
Чесънът се смила и заедно с джинджифила и солта се прибавят към лука и се разбъркват. Ако кората на краставицата не е горчива, краставицата само се измива, ако не става за ядене - се обелва. Нарязва се на много тънки колелца - може с белачка за картофи. В купа се смесват краставицата, лука, сусама и ментата, разбъркват се добре и се оставят за 20тина минути. След това салатата се разбърква отново, по желание част от отделената вода се излива (салатата е хубава сочна), подправя се с още сол на вкус и се поднася.