Революционна терапия за лечение на хепатит С беше представена във Варна

16.07.2014 / 15:34 0

Хепатит С – инфекцията на черния дроб, която може да доведе до цирозаили рак на черния дроб, вече ще бъде лечима в до 98% от случаите, за разлика от сегашната терапия с интерферон и други медикаменти, която има около 60% ефективност. 

Това стана ясно по време на днешната пресконференция, която се състоя в УМБАЛ „Св. Марина“, гр. Варна.

„Една от най-тежките хронични болести на 21. век – хроничен хепатит С, от медицинска гледна точка скоро ще бъде абсолютно решен проблем. Предстои огромна революция в лечението му. Новите терапии ще лекуват инфекцията за много кратко време – няколко месеца, и човек ще се изчиства изцяло от нея. Излекуването от хепатит С ще стане въпрос на скрининг. Това е предпоставка за ликвидиране на тази инфекция от лицето на земята“, каза проф. Искрен Коцев, ръководител на Клиниката по хепато-гастроентерология към УМБАЛ „Св. Марина“. 

Досега известната терапия срещу хепатит С продължава 6 или 12 месеца, а съпътстващи заболявания, като сърдечносъдовите, диабет или затлъстяване, затрудняваха излекуването. В сравнение с досегашното лечение, новата терапия показва много по-висока ефективност, и то след 8- до 12-седмично лечение. Друго предимство на терапията е, че медикаментите вече ще са под формата на таблетки за перорална употреба, а не като досегашните лекарства, които се поставят подкожно. 

Сред участниците в пресконференцията бяха представители на сдруженията за борба с хепатита „Хепасист“ и „ХепАктив“. Те разказаха повече за една от инициативите под наслов „Хепи ли Си?“, с която ще отбележат Световния ден за борба с хепатита – 28 юли 2014 г. За да достигнат до младите хора, които често попадат в рисковите групи за заразяване с хепатит С, организациите са създали Facebook страница: 
http://on.fb.me/1pWt3jk.

На нея чрез интерактивни приложения и игри всеки може да научи как да се предпазва от заразяване с хепатит С и да получи отговор на въпросите си.

85% от инфектираните с хепатит С нямат симптоми

Хепатит С е вирус, който живее в черния дроб и се предава основно по кръвен път. 85% от инфектираните нямат симптоми до момента, в който не се проявят първите усложнения от дългогодишното носителство на вируса – чернодробна цироза и рак на черния дроб. Една малка част от хората, или близо 15-16% от заразените, прекарват т.нар. остър хепатит и оздравяват. 

110 000 българи са болни от хепатит С

Над 110 000 българи са болни от хепатит С, но само една малка част знаят за заболяването си и се лекуват. Недиагностицирането и нелекуването на болните с хепатит С струва огромни средства на обществото: под формата на директни разходи за лечението на цироза или рак на черния дроб и индиректни – от загуба на работоспособност.

Генотип 1 на хепатит С е най-често срещан у нас

Вирусът на хепатит С е много изменчив и има няколко генетични варианта – от 1 до 6, както и няколко подварианта, които се определят от еволюцията на заболяването. Например генотип 1 се развива по-бързо от останалите. Приема се като най-трудния за лечение. Той е и най-често срещаният у нас. Новото лечение без интерферон визира именно генотип 1, за който досегашната интерферонова терапия не е особено ефективна.

Смъртността от хепатит С в Европа е около половин милион души годишно

В световен мащаб около 170 милиона души страдат от хронична инфекция с хепатит C и около 3 до 4 милиона души се заразяват всяка година. В Европа приблизително 17,5 милиона души страдат от хроничен хепатит С, като генотип 1 е най-често срещаният. Смъртността от хепатит С е около половин милион души годишно. Между 280 000 и 300 000 умират поради усложнения от чернодробната цироза, предизвикана от вируса на хепатит С. Около 200 000 умират, защото развиват карцином на черния дроб. Средната смъртност е между 3 и 11 на 100 000 души.

Над 93% от хората, които са диагностицирани и се лекуват към този момент, са на възраст под 50 години.


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама