Рибарите тъгуват за изчезналия паламуд в морето, но завря от "баща му" турук
Снимки: Личен архив Милен Николов
Незапомнена година отчитат рибарите по Черноморието.
Промяната е огромна не само в количествата, но и в размерите и вида на рибите, които ловят.
Някои видове изглежда си отиват.
Рибарите тъгуват за паламуда, който тази година липсва в нашите води
Тази година изглежда турук ще замени шарана на никулденската трапеза.
Морето край Ахтопол буквално завря от екземпляра, хвалят се рибари, които вадят по 20-30 парчета на излизане. Тежестта им стига до 4 кг, а килограмът се търгува по 25 лева, показа проверка на Флагман.бг.
Директорът на РИМ-Бургас Милен Николов преди дни се „похвали“ във фейсбук с покупката.
„Само край Ахтопол рибарите вадят туруци, на други места не съм виждал. Но там има много. На едно излизане, ако имат късмет, рибарите вадят по 20-30 парчета. Продават улова на кея докъм 09:30-10 ч. Препоръчвам на любителите на рибата да дойдат да си направят една разходка до Ахтопол, която да съчетаят с покупа. Турукът е едър паламуд, познат като „Бащата на паламуда“, много вкусна риба за готвене“, каза Николов пред Флагман.бг.
В Бургас на пазарите също има турук, но той е гръцки. Рибарите от региона се надяват екземплярът да се появи и на други места. Те тъгуват и по обикнвения паламуд, който тази година изчезна от нашите води заради необичайното топло време.
Чернокопът и паламудът изчезнаха от родния пазар заради необичайно топлата за ноември вода
Приготвянето на едрия паламуд е малко по-трудоемко заради размерите. Може да се направи на скара, да се маринова, има различни рецепти и за фурна.
За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg
Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!
Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!