Робот извърши първите микрохирургични операции

14.02.2020 / 02:15 0

fakti.bg

Съвременната микрохирургия включва свързването на съдове с диаметър от 0.3 до 0.8 мм, което налага определени ограничения, свързани с точността на ръцете на хирурга. Следователно използването на роботизирани системи в особено прецизни операции, като тези значително ще опрости манипулациите и ще увеличи тяхната ефективност.

Роботизираната система MUSA на MicroSure (MicroSure, Eindhoven, Нидерландия) е малка по размер инсталация, която може да се монтира на операционната маса с микроскоп, осигуряваща лесно интегриране в операционната зала с минимални промени в инвентара. В момента системата MUSA е тествана при 20 жени с рак на гърдата.

Устройството показа отлични резултати при свързване на съдове с диаметър от 0.3 до 0.8 мм. Оценката на качеството на операцията, извършена с помощта на робота, беше извършена след няколко месеца, анализирайки резултата от заздравяване и възстановяване на свързаните съдове.

Лекарите бяха особено доволни от резултатите от тестовете и потвърдиха, че работата е извършена на ниво високопрофесионални хирурзи. Единственият недостатък на роботизираната система MUSA е времето на операцията, което възлизаше на 115 минути, докато професионален хирург изпълнява тази задача за 81 минути.

 

Информирайте се само от достоверни източници на информация!

Не се подавайте на манипулации и на вероятни опити на измамници и политици да използват извънредната финсова криза за користни лични цели. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама