Родители на ученици от Хуманитарната гимназия във Варна спряха децата си от участие на конференция с Митрофанова

08.02.2023 / 09:30 12

Булфото

Родители на деца от Хуманитарната гимназия във Варна протестираха и спряха от участие на децата си на конференцията “Търсене на мир в съвременния свят” с участието на руската посланичка у нас Елеонора Митрофанова.

Ученици от варненска гимназия и родителите твърдят, че учениците са били задължени от директора да присъстват на конференцията “Търсене на мир в съвременния свят” с участието на руската посланичка у нас Елеонора Митрофанова.

От ръководството на гимназията отричат участието да е било задължително.

Реакцията на родителите е изненадваща предвид факта, че Варна е градът в България с най-силно руско влияние във всички сфери и структури на икономическия модел и управление и доскоро подобно събитие едва ли щеше да направи впечатление на някого.

Родители и деца твърдят, че нямало право децата да отсъстват, става ясно от кореспонденция във Facebook, разпространена в социалната мрежа.

Потърсена от “Дневник”, организаторката на събитието проф. Нина Дюлгерова от Варненския свободен университет посочва, че участието е било отменено заради недоволството на родители, обвинения в пропаганда и “предизборна истерия и кампания”.

Става дума за варненската хуманитарна гимназия “Константин Преславски”. Именно в нея е била организирана конференцията “Търсеният мир в съвременния свят”, която предвижда в програмата си приветствено слово не от кого да е, а от руската посланичка у нас Елеонора Митрофанова. 

Кадър Нели Алексова, OFFnews.bg Родители протестираха пред читарише „Искра – 1924“, където се проведе конференцията.

За конференция и задължителното присъствие свидетелстват разговори в чат приложението на Facebook между учениците от паралелка “Обществени науки” в учебното заведение и учителя им по история Ваня Симеонова, с които разполагат от "Дневник". Събитието е било отменено късно снощи.

Формален организатор и модератор на събитието е проф. Нина Дюлгерова от катедра "Международна икономика и политика" на Варненския свободен университет.

"Каква руска пропаганда, имаме само едно приветствие от руския посланик, възмути се Дюлгерова. Виждате темата каква е - "Търсеният мир в съвременния свят", а освен това 145 години от Освобождението. Няма как да не получим и от тях нещо”, посочва Дюлгерова. 

Във втори разговор пред “Дневник” преподавателката предава думите на друг свой колега, пожелал анонимност, според когото децата сами поискали да участват в конференцията. Причина за отмененото участие на учениците в конференцията били изпуснати срокове за заявяване пред директора на гимназията, че трябва да подпише заповед за формалното им освобождаване от учебни часове, тъй като заради желанието на децата събитието трябвало да бъде формализирано като част от учебния процес. 

Според програмата на конференцията, изпратена на учениците във варненската Хуманитарна гимназия, тя трябва да бъде открита със слово на посланика на Руската федерация у нас Елеонора Митрофанова.

Следват лекции, сред които:

"СМЕРШ във войната с нацизма за мир" на Валентин Събков (СМЕРШ - от руското Смерть шпионам - "Смърт на шпионите" е част от сталинското армейско контраразузнаване, използващо и убийства, често без заповеди и съд, на "антисъветски елементи" и репресии в Полша и Източна Германия след войната)

"България като гарант за мира на Балканите в периода (1956 - 1989)", Симеон Кулиш, секретар на Тракийският научен институт и член на Национално движение "Русофили"

"Многополюсният свят - неизбежната реалност" на Мила Жечева от Обществения съвет на Български антифашистки съюз

"Прибалтика - невъзможният мир" на Вилиан Кръстев от Икономическия университет - Варна, и др.

Самите ученици изпращат до “Дневник” откъси от разговори във Facebook, в които става ясно, че преподавателката им по история ги е задължила да присъстват. От разменените съобщения става ясно, че участието "не е по желание", че това не зависи от нея и че "всички са освободени от директора, защото ще са на конференция, иначе...".

Директорът на гимназията Емил Груев отрича. Отрича и класният ръководител на учениците, който “не е информиран за случилото се и не може да отговаря на въпроси”. Старши експертът по организацията на средното образование в Регионалното управление на образованието във Варна също посочва, че “няма такова нещо”.

След допълнителни въпроси Русатева повтори, че децата сами са изявили желание да участват в конференцията. "Изненадана съм, че знаете за всичко това, каза тя. Интересно ми е кой ви е информирал".

В бърз отговор на изпратени въпроси от пресцентъра на образователното министерство написаха: "Във връзка с постъпил сигнал проверка на РУО - Варна установи, че конференцията се организира от Съюза на учените в България - секция "История". Ученици не са били задължавани да участват във форума."За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
Серж (преди 3 месеца)
Рейтинг: 96881 | Одобрение: 16281
Аз бях за последно в Киев през 2009. Все още бяха нормални нещата и българите ни възприемаха добронамерено. Интересното беше, че младите не знаеха украински и се наблягаше много на изучаването му...
4
1
Голям праз (преди 3 месеца)
Рейтинг: 26277 | Одобрение: 3527
Крис, бил съм в Мариупол, Одеса, Бердянск и други градове преди 1990, след това и след 2014 година. Всичко беше много добре до 2014 год. След това, особено в Мариупол, ако говориш на руски, ти си враг!!! Особено в очите на паравоенните формирования като "полка Азов", "Айдар" и други!!! Обяснявам, че съм чужденец, български поданик, че говоря руски, а не :украински", но това няма значение за насдрусаните шовинисти!!! Е, повече не съм излизал в градовете!!! И аман от доморасли критикари!!!
5
1
kris (преди 3 месеца)
Рейтинг: 270685 | Одобрение: 34845
Голям праз, братовчед ми беше женен за жена от Харков, с майка рускиня и баща окраинец.....До Майдана нещата са били нормални, но след това започва едно умишлено давление „отгоре”върху окраинците и околните започват да гледат с лошо око на смесения брак, защото майката е рускиня......Семейството се мести в Донбас, някъде до самата граница с Русия и там никой не ги е заплашвал и проявявал лошо отношение, защото бащата е окраинец.....Имало е КОЙ да раздуха старата вражда и да налива масло в огъня......А резултата го видяхме всички, когато окраинската армия започна бомбардиране на мирните райони..... И разбира се „медиите” забравиха доста бързо това и сега се акцентира само на „лошите” руснаци.....Войната там е лошо нещо, но КОЙ сложи дърва в огъня и КАКВА е истинската причина.....!?
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
4
1
Голям праз (преди 3 месеца)
Рейтинг: 26277 | Одобрение: 3527
Имам питане: Някой от коментиращите бил ли е в Украйна след пуча  на Майдана?!?!?!?!? Ако е бил, нека да обменим какво сме видяли и изпитали, а не да гледаме тавана и да пишем глупости!!!
3
5
Нено (преди 3 месеца)
Рейтинг: 14526 | Одобрение: 2996
Дедо, много си прав!! По тема за МИР, приветствие да отправи представител на страна, която в момента води окупационна ВОЙНА е.....ВИСША ФОРМА НА ЦИНИЗЪМ! Толкова съветници има Митрофанова, а нито един не се сети да я предупреди, че това минава всякакви граници на дипломатичност, толерантност и.....справедливост. Виновни са и тези, които са я поканили. Поздравления за тези родители, доказват, че са добри възпитатели.
2
8
cron1 (преди 3 месеца)
Рейтинг: 54151 | Одобрение: 1386
Тая свиня кога най-после ще я изгонят от БГ? И децата ни иска да трови с гадната им пропаганда! Гняв
Марио Кроненберг
2
5
MrBean (преди 3 месеца)
Рейтинг: 113590 | Одобрение: -755
АОНСУ да се закрие,без това е средище на алкохолизирани хомоидиоти. 
5
6
Дедо (преди 3 месеца)
Рейтинг: 14138 | Одобрение: 5203
Не вземам страна, но някак си извратено и цинично, абе, направо идиотско е посланик на страна, която води ВОЙНА в момента да произнася приветствие на събитие на тема '" Търсене на МИР В СЪВРЕННИЯ СВЯТ "... Абе, МУТРОфанова няма никаква работа в този момент във Варна... Най-добре да си стои в посолството в София и да не се показва мутрата....
7
5
Голям праз (преди 3 месеца)
Рейтинг: 26277 | Одобрение: 3527
Радостинчо, че ти си бил много голям цензор!!! Явно твоето мнение е крайната инстанция на истината!!! А хората с друго мнение ще ги разстрелвате ли?!?!?!?!?!? Да знам да хващам гората!!!
0
9
Чоко (преди 3 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: -10
Пак раздухвате обхваналата ви истерия. Скоро ще измислят лек за вашето състояние и ще ви мине. [ltr] TRANSLATE with x English [/ltr][table][tr][td][url=#ar]Arabic[/url][/td] [td][url=#he]Hebrew[/url][/td] [td][url=#pl]Polish[/url][/td] [/tr] [tr][td][url=#bg]Bulgarian[/url][/td] [td][url=#hi]Hindi[/url][/td] [td][url=#pt]Portuguese[/url][/td] [/tr] [tr][td][url=#ca]Catalan[/url][/td] [td][url=#mww]Hmong Daw[/url][/td] [td][url=#ro]Romanian[/url][/td] [/tr] [tr][td][url=#zh-CHS]Chinese Simplified[/url][/td] [td][url=#hu]Hungarian[/url][/td] [td][url=#ru]Russian[/url][/td] [/tr] [tr][td][url=#zh-CHT]Chinese Traditional[/url][/td] [td][url=#id]Indonesian[/url][/td] [td][url=#sk]Slovak[/url][/td] [/tr] [tr][td][url=#cs]Czech[/url][/td] [td][url=#it]Italian[/url][/td] [td][url=#sl]Slovenian[/url][/td] [/tr] [tr][td][url=#da]Danish[/url][/td] [td][url=#ja]Japanese[/url][/td] [td][url=#es]Spanish[/url][/td] [/tr] [tr][td][url=#nl]Dutch[/url][/td] [td][url=#tlh]Klingon[/url][/td] [td][url=#sv]Swedish[/url][/td] [/tr] [tr][td][url=#en]English[/url][/td] [td][url=#ko]Korean[/url][/td] [td][url=#th]Thai[/url][/td] [/tr] [tr][td][url=#et]Estonian[/url][/td] [td][url=#lv]Latvian[/url][/td] [td][url=#tr]Turkish[/url][/td] [/tr] [tr][td][url=#fi]Finnish[/url][/td] [td][url=#lt]Lithuanian[/url][/td] [td][url=#uk]Ukrainian[/url][/td] [/tr] [tr][td][url=#fr]French[/url][/td] [td][url=#ms]Malay[/url][/td] [td][url=#ur]Urdu[/url][/td] [/tr] [tr][td][url=#de]German[/url][/td] [td][url=#mt]Maltese[/url][/td] [td][url=#vi]Vietnamese[/url][/td] [/tr] [tr][td][url=#el]Greek[/url][/td] [td][url=#no]Norwegian[/url][/td] [td][url=#cy]Welsh[/url][/td] [/tr] [tr][td][url=#ht]Haitian Creole[/url][/td] [td][url=#fa]Persian[/url][/td] [td][/td] [/tr] [/table] [ltr] var LanguageMenu; var LanguageMenu_keys=["ar","bg","ca","zh-CHS","zh-CHT","cs","da","nl","en","et","fi","fr","de","el","ht","he","hi","mww","hu","id","it","ja","tlh","ko","lv","lt","ms","mt","no","fa","pl","pt","ro","ru","sk","sl","es","sv","th","tr","uk","ur","vi","cy"]; var LanguageMenu_values=["Arabic","Bulgarian","Catalan","Chinese Simplified","Chinese Traditional","Czech","Danish","Dutch","English","Estonian","Finnish","French","German","Greek","Haitian Creole","Hebrew","Hindi","Hmong Daw","Hungarian","Indonesian","Italian","Japanese","Klingon","Korean","Latvian","Lithuanian","Malay","Maltese","Norwegian","Persian","Polish","Portuguese","Romanian","Russian","Slovak","Slovenian","Spanish","Swedish","Thai","Turkish","Ukrainian","Urdu","Vietnamese","Welsh"]; var LanguageMenu_callback=function(){ }; var LanguageMenu_popupid='__LanguageMenu_popup'; [url=https://go.microsoft.com/?linkid=9722454][/url] [url=javascript:Microsoft.Translator.FloaterShowEmbed()][/url] [url=javascript:Microsoft.Translator.FloaterShowSharePanel()][/url] TRANSLATE with COPY THE URL BELOW [url=javascript:Microsoft.Translator.FloaterOnShareBackClick()]Back[/url] EMBED THE SNIPPET BELOW IN YOUR SITE Enable collaborative features and customize widget: [url=http://www.bing.com/widget/translator]Bing Webmaster Portal[/url] [url=javascript:Microsoft.Translator.FloaterOnEmbedBackClick()]Back[/url] var intervalId = setInterval(function () { if (MtPopUpList) { LanguageMenu = new MtPopUpList(); var langMenu = document.getElementById(LanguageMenu_popupid); var origLangDiv = document.createElement("div";); origLangDiv.id = "OriginalLanguageDiv"; origLangDiv.innerHTML = "ORIGINAL: "; langMenu.appendChild(origLangDiv); LanguageMenu.Init('LanguageMenu', LanguageMenu_keys, LanguageMenu_values, LanguageMenu_callback, LanguageMenu_popupid); window["LanguageMenu"] = LanguageMenu; clearInterval(intervalId); } }, 1); [/ltr]
6
9
Радостин (преди 3 месеца)
Рейтинг: 90356 | Одобрение: 906
Веднага да се уволнят организаторите, поканили сатрапа Митрофанова , дошла специално да облъчва децата ни. Ама веднага директор, учители и РУО ВЪН. Не ги издържаме за шпионаж.
Всеки да си получи заслуженото !

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама