Родна действителност! Останали без дом старци обитават ракиен казан

12.04.2018 / 14:41 1

Двама, останали без дом заради измамници от имотната мафия старци от няколко години обитават при мизерни условия ракиджийския казан в село Тракия, алармира кметът на община Опан Генчо Колев. Близо 80-годишната баба Мара и почти връстникът й дядо Стоян пристигнали в селото  от квартал в Димитровград, съобщава „Монитор“, цитиран от Блиц.   Старецът нямал лична карта, а бабичката не можела да отиде до банкомат, за да вземе пенсията си от 320 лв. защото била скована от ревматизъм и не можела да се движи. Предшественикът на Колев на кметския пост ги настанил в едно от помещенията на казанджийницата, впоследствие се оказало, че възрастните хора нямат дори елементарна посуда.

За да не я вали дъжда през есента и зимата бабичката се огъвала в найлон, заради с малко надвишаващата минималния размер пенсия било невъзможно да я включат в програмата за безплатен обяд.   „На своя глава и въпреки разпоредбите я вписахме сред правоимащите, добре хора от общината доплащат за обяда на баба Мара. При дядото обаче нещата се по-сложни – пътят за изваждането на нова лична карта е много сложен и сигурно поне още месец човекът ще бъде… никой“, коментират управникът на изцяло селската община.   Генчо Колев е подел инициатива за набирането на поне 12 000 лв, с които да бъде закупен фургон, в който макар и временно да бъдат настанявани изпаднали под дъното на социалния минимум жители.   „Жалим щъркелите, костенурките и жабите, а не си даваме сметка , че има възрастни, които живеят по зле от кучетата в общинските приюти. Защото за кучетата има порцион, който държавата е определила, а за хората не остава нищо друго освен да си…сложат въжето!“, ядосва се кметът на община Опан. По думите му общината  имала два апартамента за крайно нуждаещи се, но и двата били отдадени под наем и по никакъв начин не можел да извади наемателите.   Общината е с малко на 3 000 души население и е почти невъзможно да се включи в системата за европейските проекти.

В момента са заделили от собствените си приходи 20 000 лв и с тях възнамеряват да направят ремонт на помещения в централното село. Там ще създават своеобразен кризисен център, където да предоставят макар и временен подслон за крайно нуждаещите се.   Никой не знае колко са самотните баби и дядовци в общо 13-те селища.

Тепърва със собствени сили щели да подготвят своеобразен регистър на застрашените от самосрутване къщи, за да не се повторя историята с 83-годишната Стана Иванова от Кравино, която едва не загина в края на март, когато над главата под напора на падналия мокър сняг рухна покривната конструкция на паянтовия й дом.   Едва 97 лв. постъпили по сметката за възстановяването на къщичката след призив във Фейсбук, добре че старозагорският общински съветник Юсни Ибрям за своя сметка и с работниците си от собствената си малка фирма започнал и почти завършил ремонта на селския дом.

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
2
якошиба (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
ПОНЕ РАКИЯ ЩЕ ИМАТ И ЩЕ СА ЩАСТЛИВИ
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама