Родните животновъди: Искаме само българско месо в колбасите

01.07.2023 / 17:58 5

Снимка Pixabay

Само българско месо в българските колбаси – за това настояват родните животновъди.

Горна Оряховица е мястото, където се произвежда Горнооряховски суджук. Първото защитено географско указание и все още единственият хранителен продукт, защитен пред Европейската комисия.

Новината, че българските месопроизводители искат да се влага само българско месо по държавен стандарт стресна колбасарите, защото се оказа, че в България няма толкова количество месо, което да отговаря на изисквания.

Румяна Добрева е близо три десетилетия в месопреработването. Има бутикова фабрика в Горна Оряховица, която е под защита на Европейската комисия за производство на Горнооряховски суджук. Още при защитата на рецептата пред Европа преди 15 години от Комисията посочили условие.

„Нямаме достатъчно суровина. Поради тази причина върнаха документите и трябваше да преработим цялата тази документация и да отбележим, че този продукт ще се произвежда и от европейско месо”, посочи Добрева пред NOVA.

Допреди една година тя се е старала да влага предимно българско месо в Горнооряховския суджук, но сега ѝ е невъзможно. Затова и не разбира какво точно искат животновъдите у нас, след като не могат да предложат количество от суровината. 

„Винаги е имало недостиг на говеждо месо. Още по времето на социализма внасяхме от Бразилия и Аржентина. Това не е нищо ново. Този отрасъл липсва. Никъде не пише месодайни говеда. Пише 30 000, но млекодайни”, казва производителката.

Затова Добрева използва месо от Румъния, както е записано в регламента. „От Румъния идва охладено, с транспорт, прекрасно. Най-вероятно догодина ще внасяме и гръцко. Това в никакъв случай не намалява и качеството на продукта”, допълва Добрева.

Цената на Горнооряховския суджук е запазена от производителите му – само три фирми, дълго време непроменена.


 


За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
2
kris (преди 1 годинa)
Рейтинг: 391942 | Одобрение: 66707
Едно е да искаш, друго е да го направиш....Шибаяците от ЕС казват друго....Казват : ще ядете нашето, защото това казваме НИЕ.....!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
1
1
cron1 (преди 1 годинa)
Рейтинг: 102906 | Одобрение: -10184
Киркор и Гарабед направили кебапчийници. И пред 1вата опашка, пред 2рата няма никой.  - Киркор, ти какво слагаш в твоите кюфтета, бе? - попитал Гарабед. - Как какво - 50% месо и 50% лайна... - О, ама ти и месо ли слагаш...Ухилен  Та и с нашите колбаси, май е същата работа...:'(
Марио Кроненберг
3
0
Дедо (преди 1 годинa)
Рейтинг: 20026 | Одобрение: 6521
Драги Пастири, и от ДЕКА ще дойде само българско месо, като НЕМА... И жената от Горна си признава - правя горнооряховския суджук( единствената защитена марка на хранителен продукт!!!) с румънско месо, а от догодина и с гръцко... Смех....
3
1
vasil66 (преди 1 годинa)
Рейтинг: 8983 | Одобрение: 3693
Добре е да има някакво месо в колбасите. 
4
1
бачо Кольо (преди 1 годинa)
Рейтинг: 18131 | Одобрение: 4991
И народа го иска,ама на дали.
Колкото повече,толкова повече!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама