Росен Желязков: Оставките в БДЖ не означават зле свършена работа

08.11.2018 / 20:02 2

Снимка Булфото, архив

Основният мотив за искането на оставките на тримата директори на БДЖ е лошата комуникация между тях. В никакъв случай прекратяването на договорите с директорите не е оценка за работата им. Но тя е основание в следващите дни да преценя поотделно необходимостта или не да приема всяка една от тях. Това каза в извънредно изявление министърът на транспорта Росен Желязков. На нарочна среща с ръководството на БДЖ бях запознат със състоянието на дружеството като цяло и състоянието на подвижния състав и други текущи въпроси.

Бях уверен, че няма никакви проблеми, освен с обществените поръчки за подвижния състав. Независимо от това на 24 октомври назначих одит да дъщерните дружества, които да установят графика за движение на влаковете, подчерта той. "Неясно за мен как, се появи в медийното пространство доклади или доклад, свързан с проблеми в холдинга, свързан с редица проблеми. И до този момент аз не разполагам с този доклад. Разбрах че същият е изпратен до мен, което не е така и до ДАНС, където днес директорът ми каза, че също няма получен доклад", обясни още транспортният министър, цитиран от БГНЕС.

"Процедурата за закупуване на новите мотрисни влакове е спряна. Очаквам всеки момент КЗК да се произнесе. В никакъв случай прекратяването на договорите с директорите не е оценка за работата им. Но тя е основание в следващите дни да преценя поотделно необходимостта или не да приема всяка една от тях", бяха точните думи на Желязков. "Холдинг БДЖ е еднолично акционерно дружество със 100% държавно участие, като правата на едноличен собственик на капитала се управляват и осъществяват от министъра на транспорта. Холдинг БДЖ от своя страна е едноличен собственик на капитала на двете си дъщерни дружества – БДЖ-"Пътнически превози" БДЖ-"Товарни превози".

Министърът на транспорта назначава, тоест сключва договорите и прекратява договорите за управление с членовете на холдинга, които от своя страна избират управителите на дъщерните дружества.

Тоест министърът няма пряко отношение към договорите за управление на едноличните дружества с ограничена отговорност", уточни министърът. Actualno.com припомня, че днес (8 ноември) тримата членове на съвета на директорите на Холдинг "БДЖ" подадоха оставките си. Става дума за шефа на борда Велик Занчев, който е и зам.-министър на транспорта, за главния изпълнителен директор Владимир Владимиров и за финансист №1 в жп компанията Филип Алексиев. В момента жп превозвачът е в тежко състояние. Липсват здрави локомотиви и вагони, с които да се движат влаковете, което поставя под риск както здравето и живота на пътниците, така и на обслужващия персонал.


 

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама