Румънци завладяха БГ морето

11.07.2015 / 06:59 1

Основно румънска реч, премесена тук-там от немска, се чува това лято на всяка крачка по северното Черноморие. Румънските туристи ще са преобладаващото мнозинство с германците в курортите край Варна, заяви доц. Стоян Маринов от Управителния съвет на Варненската туристическа камара, пише в. "Монитор".Миналата година около 45% от всички туристи са били руснаци, но това лято те изпадат по брой доста назад в класацията. Сега дялът на румънците е около 40%, призови позиции запазват и германците. Към тях се прибавят и около 100 000 туристи от Молдова, които традиционно посещават нашето море, както и много поляци, допълва блиц.

Всяка година около 1 млн. румънци посещават нашата страна с цел туризъм, потвърди Бронислав Денев, ръководител на Службата по търговско-икономически въпроси в Букурещ. Тези гости обаче не са даденост, затова трябва да подобрим още условията, при които ги посрещаме, категоричен е търговският ни представител. Съседите избират целогодишно нашата страна за уикенд туризма и това ще продължи още дълго, защото харесват нашите курорти, а поради географската близост си спестяват време и транспортни разходи. Важно е обаче нашата туристическа индустрия да намери път към всеки един наш гост, колкото и да е труден, смята експертът.

Румънските туристи останаха верни на българското море и те са постоянни гости на север, констатират хотелиерите от добруджанското крайбрежие. Според тях това лято съседите са намалили престоя си извън големите почивки на 2 дни, но пък всеки уикенд са тук Шабла е основната им дестинация за почивните дни тъй като е най-близо, а плажовете са много големи. Друго предпочитано място е Балчик.
Заради все по-трайното присъствие на румънски туристи по морето ни, в Колежа по туризъм, чийто шеф е доц. Маринов, от няколко години се правят кратки курсове по румънски език.

Очаква ни доста труден летен сезон, като това се дължи предимно на процесите около нас – ситуацията в Русия и Украйна, в Гърция, в Тунис, каза вчера по БНТ министърът на туризма Николина Ангелкова. Тя потвърди, че българите се връщат на нашето море заради кризата в Гърция. „За нас е изключително важно при съседите да имат икономическа и финансова стабилност. Ситуацията там стигна своя пик и вече наблюдаваме наши сънародници, които досега са ходили на почивка в Гърция, да предпочитат нашето Черноморие. Имаме данни и за чужди туристи, които са планирали почивката си в Тунис, да я пренасочват в България”, съобщи още Ангелкова.


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
0
sokrat (преди 8 години)
Рейтинг: 193 | Одобрение: 88
Ангелакова........., отново не си в час!!!!!!!!!!! Е, как пък  при мен не дойде един българин, който си е отказал почивката в Гърция..?! Ангелакова..., що не си отидеш в Кърджали  и да видиш ,че румънците само минават през града, зареждат гориво и беж....в Гърция. Та...да си дойдем на думата.....
Къща за гости Алла, hotelalla.bgYour text to link here...

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама