Румен Гечев: Акцизът върху горивата в България е най-нисък в ЕС

11.05.2022 / 03:07 2

снимка: Булфото

По думите му:  България като страна член няма право еднократно и едностранно да взима решения за премахването на акциза.

Депутатът от БСП Румен Гечев подкрепя правителството да се наложи вето на решението за ембарго на руския нефт, но е убеден, че ЕС няма да вземе общо решение за това.

"Проблемът не е само да се спре вноса от Русия и да се осигури внос от други страни. С петрола и горивата се работи с дългосрочни договори. При петрола има инфраструктурни и технологични проблеми. Нашият "Нефтохим", за да работи технологично, поне 60% от петрола трябва да е руски", заяви Гечев пред БНТ.

 

 

Според него решението за ембарго на руския нефт от ЕС ще бъде икономическо самоубийство.

"ЕС ни е скъп, ние сме страна член, провеждаме обща политика, но защитаваме и националния си интерес. 60 на сто от горивата в България се осигуряват от "Нефтохим". Представете си тези 60 на сто как ще бъдат заместени и на каква цена от външни доставчици. Нито има външни доставчици, които да компенсират тези 60%, нито цената ще се задържи същата“, обясни депутатът от левицата.

По повод протеста на превозвачите Гечев уточни, че акцизът върху горивата в България е най-нисък в ЕС – малко над 700 лв. за бензина и около 650-660 лв. за дизела.

"Проблемът не е толкова в акциза, колкото опасността от повишение на цените на петрола, природния газ, електричеството. И поради тази причина по-важният въпрос е как ще се развие конфликтът в Украйна, каква ще бъде позицията на България с другите страни членки. Дали ще успеем с другите страни, които са най-зависими от вноса на петрол и природен газ, да се направят определени изключения. Проблемът ще бъде при евентуална допълнителна ескалация в цената на горивата и тогава причините за протеста ще бъдат по-високи“, добави Гечев.

Следователно, по думите му, българската държава трябва да защити националния си интерес в най-добра организация и взаимна подкрепа с други страни.

"Опасността ние да се присъединим към санкции, които влияят изключително тежко върху цяла Европа, но особено върху най-слабото звено в европейската икономика – българската, не можем да си го позволим, тъй като последиците ще бъдат тежки", допълни той.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
0
nut_bg (преди 1 годинa)
Рейтинг: 595 | Одобрение: 135
Oмръзна ми да чета ,в България това е най евтино,онова е най евтино Защо никой не споменава че в България е най ниско заплащането?
4
0
Радослав (преди 1 годинa)
Рейтинг: 6277 | Одобрение: 1632
Мърши...като ми направите заплатата 4000 евро тогава ме сравнявайте с Европа и света...
Губим България ,хораааа....

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама