Румен Радев: Към момента няма пряка заплаха за националната сигурност на страната

12.10.2023 / 02:00 1

кадър: Бтв

Към момента няма пряка заплаха за националната сигурност на страната. Това заяви президентът Румен Радев след края на инициираната от него консултативна среща по повод рисковете и заплахите пред националната сигурност в резултат на актуалните конфликти и мерки за тяхното минимизиране и посочи, че на срещата са се обединили около тази позиция. 

Държавният глава поздрави правителството за бързата реакция за връщане на сънародниците ни от Израел. Завършването на тази операция остава приоритетна задача, заяви Радев, допълва БТА.

Радев посочи, че е налице тенденция за влошаване на средата на сигурност в резултат на военните действия в Израел, продължаващата война в Украйна, кризата в Сирия и Южен Кавказ, растящото напрежение в Западните Балкани, които „изправят страната ни пред нови предизвикателства“.

Ескалацията на въоръжения сблъсък между "Хизбула" („Хамас“ - по уточнение на президентския прессекретариат) и Израел и въвличането на нови участници увеличава риска от засилени миграционни потоци към страната ни с потенциално проникване на членове на терористични организации, заяви държавният глава. Новите предизвикателства изискват задълбочен анализ на наличните способности на нашите структури за защита на националната сигурност и налагат придобиването на нови способности, които да бъдат адекватни на тези нови съвременни заплахи, добави той.

Държавният глава посочи, че трябва да се извърши преглед и актуализация на нормативната база, която регламентира дейността на Въоръжените сили, на МВР и на службите на високо стратегическо ниво, както и нормативните възможности за ускоряване на процеса за придобиване и разработване на необходимите продукти. По думите му тези процеси в настоящата ситуация изискват ускорена процедура, така че да можем да бъдем адекватни на заплахите, които се развиват с наистина голяма скорост.

Изненадата, дори и шокът от първите часове от бруталната агресия на "Хизбула" („Хамас“ - по уточнение на президентския прессекретариат) срещу Израел ясно показаха огромното значение на службите за сигурност и тяхната адекватност. Затова придобиването, използването на високотехнологични системи за придобиване на своевременна и достоверна информация за нейната обработка и защита остава приоритетна цел, заяви Радев.

Противодействието на засиления мигрантски натиск, който увеличава и риска за проникване на терористични елементи на нашата територия изисква надеждна защита на българската граница, посочи държавният глава.  По думите му това налага ремонт и поддръжка на преградното съоръжение, така и придобиване на нови технически системи за наблюдение, проследяване и регистриране на опитите за нелегално преминаване на границата. Изисква и повишена мобилност и ефективни системи за контрол на достъпа на пунктовете. Изисква да продължваме усилията, да работим с нашите европейски партньори за тяхната по-голяма подкрепа, посочи държавният глава. Той добави, че е необходимо и технично обновяване на гранична полиция и за постигане на приоритетната национална цел – Шенген.

Радев отбеляза, че трябва да се завърши по-бързо инициираната от България оперативна целева група за ефективно противодействие на трансграничната организирана мрежа за нелегален трафик на хора. Гарантирането на сигурност в свят, наситен с огромна динамика на геополитическите процеси, комплексен характер на рисковете и заплахите е основна задача на държавната политика, която трябва да води към адекватно развитие на отбранителните способности на въоръжените сили, каза Радев. Той отбеляза, че години наред фокусът е поставен върху големите проекти като самолетите, корабите, бойните машини на пехотата.

За развитието на съвременни отбранителни способности критично важни стават анти-дрон системите, системите за радиоелектронна борба и киберотбрана, за информационни и психологически операции, за своевременно използване на Космоса и за обвързване на нашите сили и средства в единно информационно пространство и постигане на високо оперативна съвместимост със съюзниците от НАТО, коментира президентът

Имаме общото разбиране, че трябва да се ускори заложеният в Плана за възстановяване и устойчивост Център за наблюдение, координация и управление с информация от Космоса и безпилотни системи. Този център следва да бъде изграждан съвестно с киберцентър, който също е заложен в ПВУ, каза още Радев.

По думите на президента има общо разбиране, че наред с продължаващата реализация на големите проекти за модернизация, трябва неотложно да се насочат усилията към нискобюджетни проекти, които да ни дават информационно превъзходство и асиметрично предимство. Проблемът, който изисква неотложни решения, е пресичането на отлива на кадри и привличането на млади хора с качества в системата за национална сигурност.

Тази среща няма да бъде последната и ще бъде начало на много по-продуктивно взаимодействие на всички нива за решаване на важни въпроси, заяви Румен Радев. Според него инвестициите в сигурността имат цена, нерядко твърде висока, но без сигурност няма устойчиво развитие и просперитет.

В срещата участваха премиерът Николай Денков, вицепремиерът Мария Габриел, началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“ Пламен Тончев, заместник-председателят на Държавна агенция „Разузнаване“ Асен Тутеков, началникът на Националната служба за охрана (НСО) бригаден генерал Емил Тонев и директорът на Служба „Военно разузнаване“ бригаден генерал Венелин Венев.

За участие в срещата бяха поканени и председателят на Народното събрание Росен Желязков,  министърът на отбраната Тодор Тагарев, министърът на вътрешните работи Калин Стоянов и главният секретар на Министерство на вътрешните работи главен комисар Живко Коцев.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
skokos (преди 4 месеца)
Рейтинг: 7567 | Одобрение: 1382
И този лъже, окото му не мога. Опастност за националната сигурност има още с гласуването на това правителство. Най-опасни са враговете от вътре. 

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама