Румен Радев: НАТО не е борса, на която можеш да купиш сигурност

11.07.2018 / 18:47 4

Президентът на САЩ Доналд Тръмп е поискал днес от своите колеги от НАТО да увеличат незабавно до два процента от БВП на техните страни разходите за отбрана. Това съобщи президентът Румен Радев пред български журналисти в кулоарите на срещата на ръководителите на страните от пакта в Брюксел, съобщава "Канал 3".

Днешната среща е много важна, защото трябва да демонстрира единството, солидарността и решителността на всички държави членки. Засега въпросите стават повече от отговорите. Президентът Тръмп, който говори първи, постави въпроса не само да се постигнат два процента, и то днес, а вече нова бариера - четири процента. Той тръгна, след като обяви това, поясни българският държавен глава.

Президентът Радев е поставил пред своите колеги въпроса какво става с трансатлантическата връзка, която е гръбнакът на НАТО като военни способности, ако не бъдат достигнати тези два процента сега. Никой не говори за четири процента, това в момента не се обсъжда, посочи Радев. Това е жизненоважно за бъдещето на организацията, касае всички страни, допълни той.

НАТО не е борса, на която можеш да купиш сигурност. НАТО е съюз на суверенни държави, обединени от стратегически цели и общи ценности. Президентът Тръмп от друга страна е прав, защото всяка страна трябва да допринася в днешния свят на растяща неизвестност, да изгражда ефективни способности. Това, което той прави, е добре и за нашата страна. Виждате с каква неохота в България се заделят средства за въоръжените сили. Направих три консултативни съвета по национална сигурност - разбираме се за нещо, след това то се отменя, коментира българският държавен глава.

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
2
НАЗАД (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
НАЗАД КЪМ СИВАТА ИКОНОМИКА И НИСЪК БВП
2
1
1 (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
"СУВЕРЕННИ" ДЪРЖАВИ???????????????   ХА-ХА-ХА
7
1
Митака (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Нато сее войни и смърт, и е причина за ислямизирането на Европа.
11
1
БАЙ ХОЙ (преди 4 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
НАТО е съюз на суверенни държави, УхиленУхиленУхиленобединени от стратегически цели и общи ценности. Ухилен ами да си направим и ние две три бази в САЩ а ? Що някой СУВЕРЕННО не се пробва !? 
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама