Румен Радев: Поклон пред всички загинали в името на Европа

09.05.2020 / 09:21 1

кадър: novini.bg

Президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова положиха цветя пред паметника на Незнайния войн в столицата по повод 75 години от края на Втората световна война в Европа, предаде novini.bg.

Те честитиха празника на всички.

Пред медиите Радев заяви, че влизаме в нов етап от историята на Европа. "Поклон пред паметта на всички загинали в името на Европа", каза той.

"В Деня на победата не можем да говорим за обединена Европа", обясни Радев.

На въпрос не е ли време да се заровят томахавкте, държавният глава попита кои и поясни, че те са много.

"Сега" публикува пълното изявлене на президента:

"Днес отбелязваме две епохални за Европа събития: Деня на победата в най-унищожителната война в човешката история и Деня на Европа, олицетворяващ новото начало на мира и съзиданието.

Съдбите на милиони хора, въвлечени в ужаса на Втората световна война, бяха прекършени. Нека почетем жертвите и скръбта на семействата им. Сред тях има и хиляди наши сънародници. Уважението е най-малкото, което дължим на българските ветерани от войната.

Победата над нацизма ознаменува края на Втората световна война в Европа и направи възможен пътя към обединение и просперитет, който Старият континент избра. Пепелищата на войната не оставиха този път място за съмнение, че само трайният мир носи развитие и прогрес за европейските народи.

Днес Европа и светът отново са изправени пред предизвикателства. Необходими са общи усилия за промяна на Европейския съюз, който се очаква да бъде по-близък до проблемите на хората, по-солидарен в случаи на криза и да отстоява достиженията на Обединена Европа на глобалната политическа карта. Отбелязвайки тези две знаменателни дати, нека не забравяме и че мирът и стабилността не са даденост, нито върховенството на закона и демократичните свободи. А отговорността за тяхното отстояване е ежедневен ангажимент не само на политиците, а и на европейските граждани".Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
8
Shepard (преди 2 години)
Рейтинг: 113 | Одобрение: -607
Такъва мазен сурат се вижда 1 на 1 000 000!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама