Румен Радев: Трябва да се увеличат правомощията на общините

11.12.2021 / 20:45 4

снимка Булфото

Повече правомощия на общините и финансова децентрализация ще осигурят по-силно граждаско общество, смята Румен Радев.

По случай юбилея събитието събра в София кметове от цялата страна. По време на церемонията държавният глава посочи, че увеличаването на оперативната и финансова самостоятелност на общините са предпоставки за силна държава и проспериращо общество и опитът в Европа доказва това. Румен Радев заяви, че у нас на практика местната власт е почти изцяло зависима от изпълнителната власт, което води до ниско заплащане на общинските кадри, непрекъснато растящи задължения на местните власти, съчетани с ограничените им правомощия. Пряката връзка между печалбите на фирмите и приходите в общинските бюджети ще доведе до ускорен социален и икономически растеж, допълни държавният глава.

Според Румен Радев финансовата децентрализация трябва да бъде заложена в Конституцията на Република България. „Промените в основния ни закон, подготвени от президентската институция, предвиждат предложения и в тази насока, така че да се намали зависимостта на местната власт от актове на Министерския съвет и държавния бюджет”, посочи президентът. Той пожела на кметовете да продължават да предлагат иновативни идеи в интерес на местната власт и да бъдат конструктивни партньори за необходимите нормативни промени, така че да имаме самостоятелни и проспериращи общини, предаде БТА.

По време на церемонията президентът Румен Радев удостои НСОРБ с Почетен знак на държавния глава по повод годишнината. "За четвърт век организацията преодоля изпитанията на времето и се превърна в незаобиколим фактор в обществения живот. Усилията, ентусиазмът и познанията на кметовете, председателите на общински съвети и експертите направиха НСОРБ търсен и уважаван партньор", посочи Румен Радев.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
dodo (преди 1 годинa)
Рейтинг: 11247 | Одобрение: 2047
Дадете ли им повече свобода кражбите ще се увеличат и изнудването на хората. До като не се махнат сегашните кметове и целия персонал в общините няма как да се говори за премахване на корупцията и делегиране на по големи права.
0
4
West (преди 1 годинa)
Рейтинг: 4459 | Одобрение: -4556
То и сега е така ве зелен чорап! Голям гарганел е тоя. Единствено става да оре нивата с носа си, за друго не!
0
1
142006 (преди 1 годинa)
Рейтинг: 6856 | Одобрение: -124
ТОВА ПРЕПОРЪКА ЛИ Е ИЛИ ЗАПОВЕД ГОСПОДИН ГЕНЕРАЛ АДЖЕБА

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама