Румен Радев обсъди с нигерийски министър помощ от африканската страна за България

12.05.2022 / 21:26 5

Снимка: Булфото, архив

Президентът Румен Радев обсъди с нигерийския министър на външните работи Джефри Ониеама помощ от африканската страна за България.

Перспективите за сътрудничество между двете страни са в областта на икономиката, енергетиката, информационните технологии, образованието и сигурността.

Радев открои възможността за взаимноизгодно сътрудничество между България и Нигерия за преодоляване на последиците от войната в Украйна, свързани със спирането на енергийните доставки от Русия за страната ни. Той приветства готовността на Нигерия да окаже съдействие на България за постигането на диверсификация в доставките на природен газ и нефт, съобщиха от президентството.

Разширяване на сферите на икономическо сътрудничество и увеличаване на стокообмена между България и Нигерия е от съвместен интерес, е общата позиция на Радев и Ониеама. Търговските отношения между двете страни към момента са основно в областта на селското стопанство, а това не отразява възможностите на двете икономики, е станало ясно още на срещата. През последните години износът от България към Нигерия се е увеличил с близо 40%, а от Нигерия към България - с около 10%.

Като област с голям потенциал в двустранното партньорство на срещата са посочени високите технологии. Радев заяви, че утвърждаването на Нигерия като финансов център в Африка, както и на български компании в областта на финансовите технологии са добра основа за взаимноизгодно сътрудничество. Той отбеляза още, че все повече високите технологии са в основата на подобряване на процесите на управление и мониторинг на прилаганите политики в екологията, селското стопанство, сигурността и отбраната, което дава нова перспектива за разширяване на двустранното партньорство.

Сред обсъдените теми беше и осигуряването на възможност за продължаване на образованието на студенти от Нигерия, които са евакуирани от Украйна, във висшите училища в България. През първия семестър на учебната 2021/2022 г. общо 134 нигерийски граждани се обучават в 19 български висши учебни заведения. Няколко университета у нас вече са заявили готовност за прием на нигерийски студенти от Украйна.

На срещата бе обсъдена и перспективата нигерийски военнослужещи да получават професионалното си обучение у нас.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
4
12321 (преди 1 годинa)
Рейтинг: 28131 | Одобрение: 6806
Може да е договорил да не емигрират към България. И това е помощ...
1
3
Чичкото (преди 1 годинa)
Рейтинг: 81735 | Одобрение: -4765
Африка Здравей Ние нук сме ей
Истината преди всичко
0
6
Радостин (преди 1 годинa)
Рейтинг: 129174 | Одобрение: 4789
С какво ще ни помогнат нигерийците, които масово емигрират към Европа ? Продължителността на живота им е 54 години, а грамотността 60%.
Всеки да си получи заслуженото !
1
6
ПраБългарин (преди 1 годинa)
Рейтинг: 62214 | Одобрение: -28356
Сега ще се появят двамата фенове на гръцкото влакче и ще ти обяснят как стоят нещата ;)
1
1
Off Road (преди 1 годинa)
Рейтинг: 25040 | Одобрение: 6295
Е, щом я докарахме до там, че да търсим помощ от Нигерия, добре сме, все по-добре. Да се готви Сомалия.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама