Румен Радев върна кандидатурата на Гешев

07.11.2019 / 17:13 11

Президентът Румен Радев върна процедурата по избора на Иван Гешев за главен прокурор.

Конституцията не ме задължава да мотивирам указ с който да назначавам или връщам. Издигането на един единствен кандидат не само лиши от прозрачност процедурата, но и пробуди съмнения, коментира държавния глава, пише actualno.com.

Припомняме, че ВСС избра Иван Гешев за главен прокурор с 20 гласа "за" и 4 "против" на 24 октомври. Всички 11 членове на Прокурорската колегия на ВСС се обединиха около неговата кандидатура. Според Прокурорската колегия, Гешев изцяло отговаря на законовите критерии, притежава необходимия опит и морални качества да заеме поста. Сред аргументите бе и фактът, че Иван Гешев е бил административен ръководител на Специализираната прокуратура за период, в който тя е отчела добри резултати в борбата срещу организираната престъпност и корупцията. Прокурорската колегия не видя никакви негативи в акциите на прокуратура, които някои експерти определят като твърде шумни.

В деня преди заседанието на пленума главният прокурор Сотир Цацаров каза, че очаква напрежение да съпътства избора на Иван Гешев за главен прокурор на България. За днес има обявени протести както против кандидатурата, така и в подкрепа на избора. "Това е изкуствено създадено напрежение", смята главният прокурор. "Напрежението и протестът е опит за политически натиск. На първите протести, когато беше открита процедурата за избор на главен прокурор, един политически лидер каза в прав текст, че това е политически натиск. Той се казва Христо Иванов", заяви Цацаров.

Протестите против избора на Иван Гешев, които съпътстваха почти цялата процедура по избора му, ескалираха в национален. Във вечерта на избора му пред Орлов мост в столицата имаше палатков лагер в знак на протест. Не липсваха и контрапротести в негова защита. От този ден всички погледи бяха вперени в решението на президента Румен Радев.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
25
89
kris (преди 4 седмици)
Рейтинг: 113249 | Одобрение: 5954
Чичо.....какво друго очакваш от гербераст, освен неграмотност и тъпотия.....? Виж Нексуса......!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
3
4
Чичо (преди 4 седмици)
Рейтинг: 16966 | Одобрение: 496
Хем тъп, хем гледа на всяка цена да го покаже. За грамотността да не говорим.УхиленУхиленУхилен
4
12
Чичо (преди 4 седмици)
Рейтинг: 16966 | Одобрение: 496
ha-ha, не ти четох глупостите. Смени си студения компрес на задника, имаш нужда.Ухилен
2
5
hahaha (преди 4 седмици)
Рейтинг: 1281 | Одобрение: 391
Чичо това е най срамния президент от всички взети заедно преди това жалко подобие на мъж с камилата до себе си дето се мисли за първа дама с уж модерните рокли станала хубава пак си е същото ц.игане каквото си е била преди това Усмивка А че го командват жените около него е ясно за всички и реално е господин никой колкото да се мъчи да говори като се напъва все едно има запек няма как да стане умен все ще си е същия чехлю а явно има странен фитиш обича да го командват като цял живот е командвал в армията сиреч мръднал вече! То му личи от малоумната слаботокова физиономия и действията последните години! А миризмата в тази институция от тях няма да е махне и след два мандата на следващите както и срама от тяхните действия!
29
108
kris (преди 4 седмици)
Рейтинг: 113249 | Одобрение: 5954
Отлична новина, но какво ще стане сега......? ГЕРБ ще престанат ли да ни пробутват техното говедо.....?
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
7
5
Чичо (преди 4 седмици)
Рейтинг: 16966 | Одобрение: 496
Президентските избори бяха преди три години, обаче някои още си слагат студени компреси на задника. Като долния кретен.Ухилен
8
11
hahaha (преди 1 месец)
Рейтинг: 1281 | Одобрение: 391
Това го знаех още като се върнаха от япония че прокопиева спешно чакаше десито да се видят да и даде написан текст защо да върне на ВСС назначението на гешев на ВСС защото прокопиева и мъжа и не харесват това решение. А мунчо много слушка и не иска да му се карат жена му и така наречените приятелки дето ходи на прически и по барове и за няколко рокли ги купиха заедно с мунчо в началото маркови да кажа Ухилен Но хубава десито няма как да стане все същата камила е  Ухилен
9
7
Чичо (преди 1 месец)
Рейтинг: 16966 | Одобрение: 496
Прокурорът на управляващата мафия. Макар , че тя пак ще си го избере.
25
33
Орман (преди 1 месец)
Рейтинг: 7037 | Одобрение: 2842
БРАВО, Г-Н ПРЕЗИДЕНТ!!!! ВИЕ СТЕ ПРЕЗИДЕНТ НА НАРОДА!!!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама