Русия обяви военно учение край Афганистан

23.08.2021 / 17:02 1

Кадър Минобороны России

Русия засега се дистанцира от признаване на режима на талибаните в Афганистан.

Ситуацията в североизточната част на Афганистан, където талибаните обсаждат последния неконтролиран от тях район, рискува да се превърне в "поредната гражданска война в Афганистан" и Русия е обсъдила рисковете с другите държави от бившия Съветски съюз, предаде "Дневник".

Това посочи прессекретарят на Кремъл Дмитрий Песков в момент, когато талибаните са изпратили стотици бойци в Панджирската долина срещу Ахмад Масуд, сина на борещия се със съветската власт Ахмад Шах Масуд през 80-те години на миналия век. Тази сутрин завладялото Кабул и повечето други райони на Афганистан движение обяви, че е превзело части от северозападната провинция Баглан, до които нямаше достъп.

Русия заяви и че не смята да се меси в конфликта между талибаните и съпротивата в Панджширската долина. Същевременно темата е обсъдена на днешното заседание на Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС). Според Песков Путин обяснил пред колегите си ОДКБ - от Беларус до Киргизстан и Таджикистан - че проблемът в Афганистан може да се реши само на нивото на Съвета за сигурност на ООН.

Същевременно ОДКС ще проведе учение на силите си за бързо реагиране в Киргизстан между 1 и 9 септември. Това става след други две учения, свикани през август заради ситуацията в Афганистан, но те бяха насрочени преди падането на Кабул в ръцете на талибаните.

"Нежелателни лица"

Киргизстан няма обща граница с Афганистан за разлика от Таджикистан (място на предишното голямо учение), Узбекистан и Туркменистан.

От страните в ОДКС само Таджикистан има обща граница с Афганистан (Кабул обаче бе със статут на наблюдател при парламентарната асамблея на организацията). Освен него и Киргизстан в организацията - заедно с Русия - са Армения и Беларус.

Въпреки това киргизстанските власти обявиха, че ограничават влизането на афганистанци предвид обстановката. Това стана часове след като Путин предупреди, че бойци на терористични групи опитват да влязат в Русия като бежанци от Афганистан. Засега дори студенти от азиатската държава няма да могат да влязат в Киргизстан, тъй като процедурата още се "съгласува".

Бежанците "могат да са хиляда или десетки хиляди. А може да са и милиони. А ние дори нямаме визови ограничения с тези наши най-близки съюзници и съседи," каза Путин, имайки предвид централноазиатските републики. "А границата? Хиляди километри" и който иска, може да влезе според Путин. Реакцията на президента бе в отговор на - по думите му- "унизителното" предложение на Запада бежанци от Афганистан да бъдат изпратени в Централна Азия, докато получат визи за САЩ и Европа.

Тази идея е обсъждана от САЩ - към Казахстан и Узбекистан е отправено искането да приютят 9000 бежанци според "Блумбърг" - но и от европейски държави, отхвърлящи приема на множество афганистанци при бъдеща вълна.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
Коба Джугашвили (преди 1 годинa)
Рейтинг: 37 | Одобрение: -3
пришло время вернуть Афганистан. Соединенные Штаты постоянно вооружали моджахедов и настраивали их против великих русских воинов.
Безработные необходимы для капитала. Ни один капиталист никогда и ни за что не согласится на ликвидацию безработицы

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама