Русия поздрави Северна Македония за Деня на Св. Климент Охридски

08.12.2021 / 15:57 4

Кадър Посолство на Русия в Македония

„Поздравяваме братския македонски народ с националния празник - Деня на Св. Климент Охридски, великият просветител, първият славянски епископ, един от основателите на основоположниците на кирилското писмо, което свързва съвременните руски и македонски езици“.

Това е днешния поздрав за Деня на Свети Климент Охридски по стар стил от посолството на Русия в Скопие. Съобщението беше публикувано в Twitter

 

Тези думи предизвикаха остра реакция от страна на ВМРО.

„Може би РСМ вижда в този акт подкрепа в историческия си спор с България, но реално показва, че е сфера на влияние, която всъщност я отдалечава от желаното еврочленство. Всички исторически извори говорят, че Св. Климент Охридски принадлежи на българската общност и делото му е недвусмислено българско. Споменаването на „македонски език“ в подобна честитка очевидно надхвърля протоколните рамки и е ясно послание“, пишат от партията в съобщение до медиите.

Междувременно българският историк Пламен Павлов критикува и думите на Зоран Заев по повод празника, в които отново не се споменава българският характер на школата на Св. Климент. Това е очевидно отстъпление от някои от трудно постигнатите, но все пак постигнати, разбирателства в съвместната историческа комисия.

Двете случки от последните часове показват ясно, че Скопие няма никакво намерение да спазва договора си с България и ще разчита единствено на международен натиск и провокации. Видно е също, че Скопие се уповава единствено на директен лобизъм. 

В такава ситуация България няма друг избор освен да остане на единственото възможно становище и да не променя по никакъв начин парламентарно приетата си рамкова позиция. 

ВМРО припомня, че българската позиция е изцяло в синхрон с критериите за членство в ЕС – решаване на двустранните спорове и защита на индивидуалните права. Към момента Скопие не спазва договор, който урежда споровете му със София, и не зачита правата на онази част от своето население, която се придържа към българската, а не към създадената в средата на миналия век македонска идентичност.

Промяната на историята със задна дата е посегателство върху истината и върху справедливостта. Това не може да бъде толерирано. И тук България всъщност е на европейска позиция: ЕС не може да бъде легитиматор за несправедливости.

С тревога следим информациите, че брюкселските бюрократи се опитват да обвържат плащанията към България по плана за възстановяване с промяна на българската позиция по въпросите на Македония. Това ще е и първи тест за това дали новосформиращото се мнозинство у нас е българско или служи на други интереси: дали ще се противопостави, ако това за плана за възстановяване се окаже истина. Не за пръв път егоизмът на някои европейски страни прозира зад действията на еврочиновниците“, съобщават от ВМРО.  За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
2
stefanhstefan (преди 2 години)
Рейтинг: 3460 | Одобрение: 580
"Мъките" никога в ЕС, това е ясно, а русите, че са курви е още по ясно. Всички ви мразят е за това, вече и аз...и то много, писна ми от вашия курвалък. Хайде ушанките и към Азия, където ви е мястото "блядове"!
3
5
KRISTINCHO (преди 2 години)
Рейтинг: 40888 | Одобрение: -397
Така е продължавайте да ВЕЛИЧАЙТЕ Русия. Това е нейната благодарност към българския народ. Те превърнаха провинцията Македония в държава и сега продължават да я величаят.
Нищо добро не те чака, ако в двора ти влезе КОМУНИСТ, ЦИГАНИН или КОЗА.
3
0
SANDOKAN1963 (преди 2 години)
Рейтинг: 8146 | Одобрение: 1116
ЕИ  ЗА   ТИЯ   ДУМИ    НИКОГА   ,,НИКОГА   МАКЕТАТА   В     ЕСБолест
mobilis in mobili

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама