Русия ще взривява пътнически самолети, ако нарушават границите ѝ

11.01.2019 / 16:27 6

Снимка Iz.ru

Граждански самолети с пасажери на борда ще бъдат взривявани, ако те нарушават въздушните граници на Русия, предвижда проект за правителствено постановление, изготвен от министерството на отбраната, предаде „Известия“, цитиран от offnews.bg.


Документът ще позволи да се открие огън по самолета – нарушител, ако е налице реална опасност от това той да е камикадзе и да предизвика екологична катастрофа, масова гибел на хора или унищожение на стратегически обекти. Така ще се предотвратяват и терористични актове, свързани с отвличане на самолети. Според неназовани експерти, цитирани от руската медия, подобни мерки съответстват на международния опит, в това число и на американския.

Сегашният закон за противодействие на тероризма позволява поразяването на всякакви граждански самолети, намиращи се във въздушното пространство на Русия, ако те не спазват правилата за използването им, не се подчиняват на искането за кацане или за промяна на маршрута и при тези техни действия могат да доведат до масова смърт на хора, или до някаква екокатастрофа. На първо място става дума за лайнери, оказали се в забранени за полети зони.

От друга страна, действащото постановление на правителството за реда на прилагане на оръжия във въздушното пространство от 1994 г. забранява удари по самолети, нарушаващи държавните граници, ако е известно, че на борда им има пасажери.

Новият документ трябва да отстрани тези противоречия, които бяха заложени в законодателството след гръмкия международен скандал, свързан с унищожения от съветските военно-въздушни сили южнокорейски „Боинг“, нарушил пространството на страната през 1983 г., коментира военният експерт Владислав Шуригин. Така през 1987 г. Матиас Руст безпроблемно долетя в Москва. Изданието припомня инцидента от 2014 г. с предполагаемото отвличане на самолета от Харков за Истанбул в деня на откриването на Олимпийските игри в Сочи. Тогава пилотите съобщиха, че на борда има терорист с бомба и настоява за кацане в Сочи, но впоследствие се оказал просто пиян пасажер.
В проекта се предвижда първоначално нарушителят да бъде предупреден визуално и по радио-каналите, че заради неподчинение ще бъде открит огън. Ако няма реакция на това, ще бъде взривен – на въоръжените сили се разрешава при необходимост да задействат зенитно-ракетни и ракетно-артилерийски системи.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама