Руски пътешественик с потресаващ репортаж от Столипиново (снимки)

21.06.2015 / 11:56 3

trafficnews.bg

Столипиново оглавява списъка на най-лошите места за пътуване, оставяйки след себе си дори бразилските фавели. Във всеки голям град в България има особен ромски район. Този е най-големият. Ромите  не могат и не искат да се адаптират към друго общество. Те са различни, макар че живеят с нас в продължение на стотици години. Всички се опитаха да ме откажат от идеята. Твърдяха, че само идиот ще отиде при ромите със скъп фотоапарат. Но аз отидох, пише Александър Бельонкий в блога си macos.livejournal.com.

Разбира се, беше страшно. В началото минах през района с кола, за да видя целия колорит. Виждате ли, това са нашите съветски многоетажки, не бихте ги отличили от никой руски жилищен комплекс. В последния момент получих писмо от russ_yo, който каза, че чете блога ми, живее в Пловдив и иска да ме придружава в циганското гето. С него отидохме в ада, след като предварително оставихме колата си в края на района, оставяйки в нея всички документи, часовници, пари и телефони. Всичко - с изключение на фотоапарата.

 

Голяма част от руските автомобили добавя прилика с родината. Но само да свърнете в дворовете и вече няма прилика с Русия. Не можете да си го представите дори в най-големия кошмар. Следвайте ме!

 

Ние не останахме незабелязани. Контактът с циганите ни отне около секунда след като влязохме в двора. Всички разговори водеше Руслан, тъй като говореше български език. Той пое удара, докато аз тихо снимах ромите.

 

Очаквах подобна реакция към нас. Всъщност, има само две възможности: или хората ще ни се радват, или ще ни набият и изгонят. Почти всеки се радваше и позираше с усмивка ... например така реагират на чужденците с камери в азиатските страни като Шри Ланка.

 

Децата просто трябва да бъдат снимани, при това във всички възможни позиции.

 

Не знам колко цигани живеят заедно, но всичко е много компактно. Искаш - не искаш, ще общуваш със съседите си и ще взимаш участие в общите тържества. На циганска сватба се носят най-хубавите си дрехи и тогава приликите с идийците става най-силно. Казват, че ромите "са се откъснали" от Индия преди хиляди години и оттогава се скитат по света.             

 

Всекидневните им дрехи също са много ярки и крещящи. Адски кич!

Кратка история на това как всичко това се е случило. Столипиново е бил обикновен район, докато българските власти не са взели решение за социален експеримент още в социалистическите години. Те дали свободни апартаменти в многоетажни блокове за ромите, заедно с българите. Първото нещо, което циганите направили след настаняването си било да напалят огън от паркета на новите квартири.

 

След падането на социалистическото правителство в България, ромите първи се приобщили към новите правила на пазарната икономика. Те изпочупили и изгорили всички прозорци на стълбищата и продали асансьорите и проводниците на пунктове за вторични суровини. Въобще - постъпили като нормални цигани.

 

В България има много ромски квартали, но е Столипиново уникален. В пространствата между къщите, които ние използваме за училища, детски градини и магазини, там отдавна са построени частни къщи. Всички от тях са незаконни.

 

Къщата е знак за успех и просперитет. Затова трябва задължително да има висока ограда и порта.

 

18. Това е голям апартамент, ако не се взима предвид, че в него живеят десет души. 

 

Хората просто хвърлят боклука си през прозореца и не се притесняват от нищо. Удобно е.

 

 Знаете ли как така ние можехме да ходим свободно из района и да снимаме хора? Всяка секунда идваше някой да ни попита кои сме и къде. Руслан им обясни, че сме дошли да снимаме в каква мръсотия живеят и как българското правителство не се грижи за тях. Беше удар в целта. В своя живот те обвиняват всички освен себе си. И дори се гордеят с това.

 

 

 

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
sweethoney (преди 5 години)
Рейтинг: 1045 | Одобрение: 275
2
2
anton78 (преди 5 години)
Рейтинг: 2573 | Одобрение: 353
до за ключ абе щирлиц искам да разбера ти много ли си умен щото те наблюдавам от дълго време не си толкова умен като продаваш ключове ама тука си ехеее искам да знаеш просто ей така много ме дразниш с поведението си зад компа гола вода си с тез твоите тъпи коментари
33
4
zakluch (преди 5 години)
Рейтинг: 30751 | Одобрение: 5691
Кадрите са красноречиви! Няма какво повече да се коментира 
Повече за мен тук Ключодържатели

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама