С какво се напълни София

16.05.2018 / 15:57 16

Лидия Делирадева, Фейсбук:

"Пътувах днес с автобус 404. Стар и клатушкащ се като изоставено корито насред неспокойно море.

Качи се в него един с дисаги. Пълни с продукти, привързани с канап и целите в мазни петна. Тръшна дисагите на седалката и седна пред мен. Вратът му, гъсто обрасъл и с цвят на прегорял самун беше на сантиметри от очите ми. Замижах.

На следващата спирка се качи млада жена, видимо дрогирана. Ръкомахаше и се клатеше, гъгнеше нещо към пътниците, повдигайки се на пръсти в някакъв неравноделен неин си ритъм.

Цялото й яке, някога може би бяло, беше нашарено от разливано върху него кафе или нещо подобно.

От сандалите й, през тънки черни чорапи, прозираха две напукани груби пети. Сандали с черни чорапи.

Обезглавяващо.

После се качи една дебела леля, която без никакъв свян разбута хората с лакти и зае две седалки с мощните си месища.

Накрая се качиха и тумба роми - гратисчии за аромат.

Зад мен две жени си говореха за някакъв развален принтер и едната обясняваше как слагала в него „листЯ”.

Идеше ми да й кажа, че няма такава дума в книжовния ни език и че „листа” и „листове” са различни неща.

И се зачудих.., откъде се взе всичко това.

Откъде се пръкна, изпълзя и се довлече в този град, в който някога имаше елегантни файтони, с впрегнати в тях красиви коне, возещи приказни жени с ефирни капели, в този град, в който мъжете целуваха ръце и носеха смокинги, в този град, където под меката светлина на изящни улични фенери се шепнеха кадифени любовни слова и в парка вечерният оркестър свиреше валс...

Откъде се взе всичко това, Господи...

Оскърбително е..."

Lentata.com

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
BSJAKO PLEME (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
SI ZASLUZAWA SADBATA!!!
1
1
Олег (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
"Лидия Кръстева · За каква провинция говорите щом се возите в този раздрънкан трамвай?" За такава като Вас. Ясно пише "раздрънкан автобус 404", но за Вас е вече раздрънкан трамвай! По подобен начин възприемате и другите факти вероятно. Можеше да си дадете труд и да видите маршрута от Централна гара до Дружба и да си представите, че благоприатства такива гледки. "Фъндъкова питайте за цената на билета! ". На това изказване е много по-смислено да се пита Портних за цената на картите!! Щото билета в София е 1.60, обаче много хора пътуват без билет или с карта. Такъв лукс Портних не предлага - за 4 лв. да си джиткаш цял ден където ти душа сака или срещо 50-60 лв. на месец цял месец, където си искаш и колкото си искаш.
2
0
ВАРНА (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Опашка пред пощенски клон! - "КОРЕНЯК СОФИЯНЦИ ПОЛУЧАВАТ КОЛЕТИ ОТ РОДНИТЕ СИ МЕСТА"!!!
4
0
Yann (преди 8 месеца)
Рейтинг: 25095 | Одобрение: 10965
Тая госпожа, дето е писала тези копнежи, по старото време, да вземе и да излезе извън България, та да разбере, че по целия свят е така. Бил съм в Ню Йорк, Париж, Цюрих и т.н. навсякъде има такива картинки. Файтоните отдавна изчезнаха госпожо. Ако не сте забелязали, не само у нас. Диалекти и чужди езици може да срещнете във всеки голям град. Я да ви проговорят кокни в Лондон - дори дикторите от ББС не могат да го разберат. А, и за последно - ако погледнете реално, ще разберете, че повечето велики Българи не са родени, че и израснали в София - Вазов, Буров, Левски, Ботев и т.н. Не делете хората на софиянци и провинциалисти - това е селяндурско.
НЕ на Истанбулската Конвенция! Слабите се стремят към ред. Силните владеят хаоса.
4
0
khm (преди 8 месеца)
Рейтинг: 42565 | Одобрение: 17215
Да не се оплакват софиянци. С хубавото идва и лошото. Няма как градът да е най-напред по всичко и да се очаква, че там ще живеят само възпитани и културни хора. Нормално е да бъде привлекателен и желан за не дотам читави индивиди. Ма то като погледнеш ония 240 горе колко са читави, а до един живеят там... Представителна извадка. Читавите взеха да бягат май. Кой от големия град, кой от държавата.
4
0
Кв. Рупи (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Глупости, ти като си от Сф а аз от някъде си твоят дядо да не е бил на първа линия на фронта а моят да се е скатавал някъде в тила? Има Бг Граждани, а не софийски, селски и т.н. Аз съм от ВН и имам неприятни съседи, бивши селяни, но си трая - имал пари, купил имот във Вн, ами има право.  
2
0
Тито (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Здравей Лидия , семейството ми е от 100 години в София и сме свидетели на не една ВЪЛНА индивиди подгонени от власт имащите към София. Този път обаче се изсипа КАЙМАКА НА УТАЙКАТА от цялата страна.
6
0
Пенсионер (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Щом не е крайморие, значи е провинция! (Хемингуей, перефразиран)
9
1
Иван (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Вместо да се възмущавате на тези оскотели хора питайте Бойко Тикавата за това и Шкембе Войвода, и Доган, и Сакскобурготски, и Костов! Фъндъкова питайте за цената на билета! И ще разберете, че на тези прескъпни индивиди не им пука за бедността, за болестите, за мизерията! И продължавайте лицемерно да се възмущавате!
4
0
koko (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
S PROSTACI.
15
1
който не скача е...... кавал (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Това е нашата демокрация:затова сега ще търпите и "крадците от прехода" с Бентлитата, и тези от трамвая, и ще слушате Дриско и Гери Накол , и няма да ревете.
18
0
бай Тошо (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Освен тези за които пишеш Лидия,редно е да напишеш,че преди тях дойдоха много галоши които бяха предварително избрани,направиха им партийки,станаха депутати,после министри и сега ни управляват. Хората които си видяла в автобуса са следствие на всичко това.
20
0
Логично (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Когато изтеглихте Големи данъкоплатци в София не ревахте, когато целия бизнес се пренесе след тях се хвалихте, когато работещите в този бизнес дойдоха им съдрахте кожите от наеми. Ами нормално с тях дойдоха и не толкова полезните им роднини - наркомани, лузъри, реднеци... Това е живота.
11
0
khm (преди 8 месеца)
Рейтинг: 42565 | Одобрение: 17215
По-добре си мълчи с коментарите, маце, че нали видя какво стана с момчето - за една забележка получи нож в ребрата.
4
4
TOBA E (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
PRIZNAK,4E MNOGO BARZO IDWA KRAJAT DORI I OT ZALKITE MIZERNI OTPADACI NA NJAKOGACHNATA BG.NACIJA!!!ORIGINALNI IZTINSKI BG.PO4ITI WE4E NE SE SRECHTAT!!!
40
3
Н. (преди 8 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Хахахаха - авторката е една заблудена овца! Когато в софия елегантните дами са се возили във файтони, мръсните, парцаливи, работещи хора пак са били в София, но на нея й е кеф да забрави за това. Щото тези, дето са се возели във файтоните работа не са похващали, ама са папкали яко! Госпожата, като не желае да вижда плебса, що дири в градския транспорт? Еквивалентите на файтонските дами сега се возят в мерцедеси. И още нещо - ако тези, които са "напълнили" София се изнесат, София ще стане същото село, каквото е било преди 100 години.
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама