С колко ще ни бръкне в джоба Великден тази година?

13.03.2018 / 18:52 3

Снимка Булфото

Яйцата за Великден могат да скочат от 5 до 10 стотинки, а агнешкото - с лев, прогнозират от бранша. Причина за по-скъпите яйца е очакваният дефицит заради птичия грип във ферма в Генерал Тошево, довел до унищожението на над 60 тона. 

Въпреки че в страната има доста производители, не трябва да пренебрегваме и износа, а  преди празника търсенето ще е голямо, което предполага и увеличение, коментира Стоян Величков, собственик на птицеферма.След рекордните цени от 50 стотинки за яйце през ноември 2017 г., предизвикани от истерията с фипронила, пазарът се е успокоил. По данни на Държавната комисия по стоковите борси и тържища, в момента едровата цена на яйцата в Пловдив е между 25 и 30 стотинки за брой с размер L, а надценката в търговските вериги е различна, уточнява "Марица". 

Очакванията са нивата на цената на агнешкото също да бъдат нагоре с лев в сравнение с миналата година. Една от причините е, че родните производители с право искат да се равняват с европейските си колеги, а другата е, че броят на овцете в страната се свива от година на година. Последните данни на агроведомството за животновъдния сектор са стряскащи. За последните 10 години броят на отглежданите овце е намалял с близо половин милион броя, като от 1,784 милиона през 2008 г. през миналата година те са били едва 1,316 млн. 

Засега изкупната цена на живо тегло се запазва. Миналата година агнешкото се предлагаше между пет и шест лева за кг на място от фермата,  а в магазините - между 12 и 16 лева според това дали е бут, плешка или ребра. От Асоциацията на овцевъдите дават пример, че трябва да продават като южните ни съседи. Актуалните цени в Гърция на агнешкото са в рамките на 7-9 евро/кг и евро или две надолу за замразеното. На големите хали в Атина може да се вземе цяло агне на промоционална цена от 3 евро за кг. 

У нас цените на едро на цяло агне продължават да варират от 11,99 лв./кг кланично тегло  до 14,85 лв./кг. Изменение на цената на седмична база се регистрира единствено в Хасково, като продуктът поевтинява с 3,8%. В резултат - средната стойност на едро за страната се понижава с незначителните 0,2% спрямо предходния седмичен период до 13,13 лв./кг, според последна ценова справка на  МЗХГ. В големите търговски вериги  засега няма предлагане на цели агнета, нито на български, нито на замразени вносни. В месарниците цените на дребно на цяло агне се задържат в интервала от 11,40 лв./кг до 15,50 лв./кг.

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
0
якошиба (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
АБЕ ДА ГО ДУХАТ ЗА ПОРЕДНА ГОДИНА ЩЕ СИ ВЗЕМА КОТЛЕТИ И ПИЛЕШКИ ПЪРЖОЛИ ВМЕСТО 1КГ МИРИЗЛИВО НОВОЗЕНЛАНДСКО ОВЧЕ ЗАКЛАНО ПО КОЛЕДА И ЗАМРАЗЕНО ОТ 5МЕСЕЦА
3
0
Э (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
КУПУВАЛ СЪМ КОЗУНАЦИ  ПРЕДИ ПОВЕЧЕ ОТ 35 ГОДИНИ. ПО БАЙ ТОШОВО ВРЕМЕ В КОЗУНАЦИТЕ ИМАШЕ ЯЙЦА БЕЗ ХИМИЯ И ОЦВЕТИТЕЛИ. В СЕГАШНИТЕ КОЗУНАЦИ ОСВЕН ХИМИЯ И ОЦВЕТИТЕЛИ ДРУГО НЯМА. ДАЖЕ БРАШНОТО НЕ Е ИСТИНСКО А ОТ ТАЛАШ. ИМАМ СИ ДОМАШНО БРАШНО ДОМАШНИ ЯЙЦА ОТ КОКОШКИТИ МЛЯКО ОТ КРАВАТА И КАТО НАПРАВЯ СРАВНЕНИЕ С ДОМАШНИЯТ КОЗУНАК С ЕСТЕСТВЕНИ ПРОДУКТИ И ТЕЗИ ОТ МАГАЗИНА РАЗЛИКАТА Е ОТ ЗЕМЯТА ДО КРАЯ НА ВСЕЛЕНАТА. НО СЛЕД КАТО НЯКОИ ИСКАХА ДЕМОНИ-КРАЦИЯ ХОРАТА ИМ Я ДАДОХА. СЕГА ЩЕ ЯДЪТ ТОВА КОЕТО СА СИ ПОИСКАЛИ. А ТОВА Е ХИМИЯ. ПОСЛЕ СЕ ЧУДЯТ ЗАЩО ХИЛЯДИ БЪЛГАРЛИ СА БОЛНИ ОТ РАК. АМИ ХИМИЯТА ДО ТОВА ВОДИ!
4
0
баба (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
А БАБИ,ЩО НИ КАЗАА ,ЧЕ ЗА ВЕЛИКИЯ ДЕН ПРЕМИЕРО ЩЕЛ ДА СЕ БРЪКНЕ НАДЪЛБОКО И ДА НИ ДАДЕ ПАРЕ ЗА ЕДНО АГЪНЦЕ,Я КОЗУНАКО САМА ШЕ СИ ГО МЕСА..ДА ЗНАЕШ КАКВИ КОЗУНАЦИ СТАВАТ ,АМА ТОЯ ПЪТ ШЕ МИНАТ ЯЙЦАТА МЕТЪР ,ТА НЕ ЗНАМ..  Изплезване
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2018 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама