С колко ще поскъпне застраховката „Гражданска отговорност”?

07.01.2016 / 23:16 6

кадър: Нова тв

Ще плащаме по-скъпа "Гражданска отговорност". Заради включването на сертификата зелена карта към задължителната застраховка експерти прогнозират скок от поне 10 %, предава Нова тв.

Досега сертификатът се издаваше само при пътуване в чужбина и за него се плащаше само ако колата се движи извън ЕС. Според експерти с новите правила всички шофьори независимо дали пътуват, или не се задължават да ползват "Зелена карта", което ще доведе до допълнително администриране и допълнителни разходи.  Така в крайна сметка застрахователите щели да вдигнат цената на "Гражданската отговорност".

Досега всяко излизане извън страната за шофьорите значеше и допълнителни разходи за „Зелена карта”.

„Всеки, който искаше да пътува в страни извън ЕС, трябваше да доплати една сума в порядъка от между 30 до 40-50 лева”, обяснява Ивета Кунова от Асоциацията на застрахователните брокери.

С тази сума шофьорите си гарантираха, че ще получат обезщетение от застрахователя, ако се стигне до инцидент по чуждите пътища. Сертификатът обаче вече става част от всяка застраховка. На пръв поглед – плюс за шофьорите.

Улеснението обаче крие допълнителни разходи за застрахователите. Защото за всяка полица ще издават и сертификат. До този момент „Зелена карта” годишно ползвали не повече от 5 % от шофьорите.

„След като има разходи, някой трябва да поеме тези разходи. Аз съм далеч от мисълта, че бюрото „Зелена карта” или застрахователите ще поемат тези разходи на своя сметка. Мисля, че до около 10 % ръст на „Гражданската отговорност” може да се очаква през 2016 г.”, заяви застрахователният експерт Борислав Богоев.

Сметките на брокерите обаче показват друго. 

„По никакъв начин не оскъпява. Напротив тези 30 до 50 лева, които се плащаха до Нова година, хората ще си ги спестят”, смята Ивета Кунова.

А дали застраховката ще поскъпне ще зависи от обема на сключените полици и платените щети на шофьорите.

„Единствено пазарът налага някакво увеличени или намаление на цената. В момента няма никакви фактори, които да подсказват за увеличение на цената”, заяви Ивета Кунова.

С новите правила „Гражданска отговорност” можем да сключваме и по интернет. Това обаче също няма да промените цените на полицата, прогнозират от бранша. За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
4
0
gugutka (преди 7 години)
Рейтинг: 51000 | Одобрение: 22405
Как може да плащаме нещо, което не използваме? Това не е приемливо и не е сериозно. Така застрахователите ще си вдигнат печалбите за сметка на тези, които не излизат от държавата.
Само слабите се стремят към порядък. Силните владеят хаоса.
6
2
evtinidrehi (преди 7 години)
Рейтинг: 2153 | Одобрение: 88
и с това ще се примирим.. дайте още 
НИСКИ ЦЕНИ-ВИСОКО КАЧЕСТВО!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама