С парична помощ от ЕС: Варненец пуска класическа музика на краставиците в оранжерията си, за да растат по-добре

22.05.2019 / 10:19 5

Варненец създаде първата иновативна оранжерия, използваща специална технология за отглеждане на растения в звукова среда, съобщиха от Областния информационен център-Варна. С помощта на европроект по Програма за развитие на селските райони 2014 – 2020 г. Иван Григоров е успял да изгради стопанство от 12 декара.

В него той разсажда и произвежда краставици под звуците на класическа музика. Варненецът е вложил в бизнеса и солидна сума собствени средства. С помощта на европейското финансиране в размер на 977 хил. лв. той е изградил сервизна сграда и е закупил хидропонна система и сееща линия. Проектът е финализиран тази година.

Оранжерийният комплекс се намира в землището на с. Припек - община Аксаково, и е най-модерният в страната. Производителят работи с вносни семена от Холандия, които посява в специална разсадна машина в стая за покълване. След това разсадът се подрежда в тарелки и се пръска и тори. Оранжерията разполага и с помещение, в което два екрана осигуряват постоянна температура от 27 градуса целогодишно. Осигурено е LED осветление за разсада. След като той е готов, се изнася с колички и расте в оранжерия под звуците на класическа музика. Така растенията се развиват по-добре, смята Иван Григоров. В нея чрез системата за хидропоника те се хранят с разтвори. Готовата продукция преминава през сортираща линия, където се разпределя по тегло, размер и кривина.

Оранжерията разполага и със система за пречистване на водата, която се дренира от насажденията. Така се пести около 30 процента вода, разказа собственикът. Отоплението е поето от два котела, които работят със слънчогледови пелети и също се командват дистанционно. В стопанството, в което е отделено място и за био разсад, работят 17 души, а продукцията се реализира в голям варненски хипермаркет. В бъдеще Иван Григоров планира да разшири дейността си като започне да произвежда и домати, добавиха от Областния информационен център-Варна.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ТУК - https://petel.bg/registration.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
8
2
t-rex (преди 1 месец)
Рейтинг: 430 | Одобрение: 145
те затовали са толкова скъпи? заради Моцарт или Бах. предлагам да им пуснат сузанита че да поевтинеят
1
13
n eXu s (преди 1 месец)
Рейтинг: 120669 | Одобрение: -6781
И какво ще правиш на село? Ще си говориш с овцете? Качествени магазини  - йок. Интелигентни хора, с които да говориш -йок. Само мучащи селски дебили. Благодаря, стойте си там и не се връщайте, ама никога!
Shqipëria dhe Bullgaria në zemrën time. Dy vende të lashta të mëdha. https://www.youtube.com/watch?v=MTScExDUBJM
10
2
хехе (преди 1 месец)
Рейтинг: 1194 | Одобрение: 784
Нексус, много си зле... Константиново е част от Варна, колкото и район "Одесос". Това - чисто административно. А иначе - много истински варненци се изселиха по селата, ако не разбираш защо, няма и смисъл да ти обяснявам. 
9
2
Голям праз (преди 1 месец)
Рейтинг: 2924 | Одобрение: 1234
Ако не се лъжа, хранителната среда е някакъв разтвор от рзлични торове. И след това защо се очудваме, че краставиците имат вкус на пластмаса!!!
1
13
n eXu s (преди 1 месец)
Рейтинг: 120669 | Одобрение: -6781
Похвално за труда, но ще ме извинявате - това не е варненец! Става малко като онази статия, де бяхте списували преди време - ВАРНЕНЕЦ ОТ СЕЛО КОНСТАНТИНОВО.
Shqipëria dhe Bullgaria në zemrën time. Dy vende të lashta të mëdha. https://www.youtube.com/watch?v=MTScExDUBJM

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама