С ръкопляскания от ГЕРБ: Приеха нов ПУП за Аспарухов парк във Варна, сдружение обяви, че ще го обжалва

24.04.2019 / 12:17 10

Общински съвет – Варна прие новия подробен устройствен план за парка в район „Аспарухово“ въпреки позицията против на Инициативен комитет на граждани от района. По силата на новия план на алеята край плажа ще бъдат изградени паркинг за близо 1000 автомобила.

От името на инициативния комитет Мартин Златев призова новия ПУП да не се приема, защото има изисквания по процедурата за приемането му, които не са спазени. Той освен това припомни, че гражданите на района сами са направили обществено обсъждане на проекта, след което са дали 10 предложения за промени. Между тях са да не се прави паркинг по крайбрежната алея и да не се възстановява комплексът „Детски свят“. „Нито едно от тях не е прието“, заяви Златев.

Той предупреди, че ако планът бъде приет, комитетът ще организира референдум за бъдещето на парка.

Проектът за ПУП последователно беше защитен от главния архитект на Варна арх. Виктор Бузев, от председателя на архитектурната комисия към съвета Димитър Карбов (НФСБ), Янко Станев (СДС) и Марица Гърдева (ГЕРБ). Всички те заявиха, че обвиненията на инициативния комитет, че процедурата за приемане на ПУП е в нарушение на закона, не са верни. Гърдева открито обвини Златев, че лъже хора в район „Аспарухово“, че в парка ще има застрояване.

Свилен Стойчев, представител на гражданското сдружение „Варна диша“ заяви в отговор, че организацията ще обжалва плана. Причината е, че от 2015-а има решение, че за изготвянето му не е необходима специална екологична оценка. След това обаче на плажа е открито местообитание на рядкото и защитено растение Персийска поветица (Convolvulus persicus). Според „Варна диша“ това налага изготвянето на екологична оценка.

„Заедно с инициативния комитет решихме да търсим това растение, не го намерихме“, коментира гл. архитект на Варна Виктор Бузев.

Думата по темата взе и кметът на Варна Иван Портних, който също заяви, че стои зад плана. „Има много спекулации, едва ли не че хотели ще се строят там. Не, ще има санитарни възли, места, в които майките да могат да сменят памперсите на бебетата“, обясни той и обяви, че това ще е новата Морска градина на Варна.

Кметът на Варна съобщи също, че вече е получен и последния документ, който е бил необходим за да се пристъпи към изграждане на Рибарското пристанище в "Аспарухово" и в непосредствена близост с парка. 

В крайна сметка с гласовете на мнозинството от съветниците предложението за нов ПУП на Аспарухов парк, а решението беше прието с ръкопляскания.

 За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
Рейтинг: 2048 | Одобрение: 198
Айде, ГЕРБ присвоиха и хубавия квартал  Аспарухово. Почнаха с апартаментите и асансьора на Цветанов, минаха през терасата на Пламен Георгиев, минаха през дупката на Цецка Цачева и сега крадат цял квартал, след  това ще откраднат цял град и накрая да не се чудим,  че са окрали цяла България.
11
13
Варна (преди 5 години)
Рейтинг: 92131 | Одобрение: 38206
каква дума може да дава Портних, като нищо от това което е обещал не се сбъдва. Отделно той да не си мисли че ще е кмет догодина
"Защо ние убиваме децата?" - зададе въпроса през 1992 година един сръбски войник и сам отговори на него: "Понеже те някога ще порастат и ще дойдат да ни убият вече възрастни".
2
14
Oblak (преди 5 години)
Рейтинг: 843 | Одобрение: 278
В този план застрояване няма. Да, може да се създадат предпоставки след изменението му да се предвиди такова, но към момента няма. Въпросът е защо един стифадор, макар и председател на комисията по архитектура и една женичка, като Марица Гърдева си позволяват да коментират експертни решения. Хубав или лош Бузев да си носи отговорността.
Рейтинг: 2048 | Одобрение: 198
Грабим Европа Разграждаме България. ГЕРБ!!!
18
8
Снайпер (преди 5 години)
Рейтинг: 13131 | Одобрение: 2441
Ще застроят парка ще има още апартаменти за герб
"Как с една фраза да опишеш цялата руска история? Страната на задушените възможности. Владетелите се променят. Архипелага остава" Солженицин
14
3
хехе (преди 5 години)
Рейтинг: 2872 | Одобрение: 1482
то тука играй кмета по роднинско-орташка линия Ангелче ама карай, то цялата държава е така... 

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама