СЕМ поиска да контролира сайтовете, ГЕРБ се съгласиха! Биков се оплака как можело всяка медия да има своя гледна точка

10.04.2019 / 14:44 11

Отчетът на СЕМ пред парламента стана повод Съветът за електронни медии да поиска повече правомощия и нов Закон за радиото и телевизията. Управляващите пък използваха темата, за да нападнат медиите и да ги обвинят, че погазват морала и рушат доверието във властта, съобщава BIG5.

Бетина Жотева от СЕМ обясни, че сегашният Закон за радиото и телевизията е остарял морално и технологично, затова трябвал чисто нов. Освен това от Съвета искат да имат пълен контрол над електронните медии, защото огромна част от хората търсят информация именно от интернет.

Тя призова депутатите да припознаят сайтовете като електронни медии и да ги включат в бъдещата директива за правомощията и задълженията на СЕМ.

Информацията, която идва от сайтовете, е много по-голяма като вълна, отколкото това, което идва от телевизиите и радиата. Страшно много хора се информират само от интернет. Новата директива предвижда наблюдение на интернет сайтове. Това, за което преди две години говорехме и беше табу и анатема, обърна се към депутатите Жотева.

Според нея всеки един сайт, койти има аудио и визуална информация, трябва да бъде в контрола на СЕМ.

Тома Биков от ГЕРБ поиска отговорност от медиите за това, че с информацията си рушат доверието в българските институции. Политиците, каза той, си носят отговорността чрез публичен бич. Според него медиите не носели достатъчно отговорност, въпреки че понякога се превръщали не в четвъртата, а в първата власт. По думите му хората вече не вярвали на вестници и телевизии заради фалшивите новини, пише duma.bg.

Той дори посъветва медиите да се замислят, че когато доверието в останалите институции се руши, то и медиите не остават встрани.

Затова СЕМ трябвало да налага стандарт за морал в медиите.

Биков се оплака, че свободата на словото вече не означавала обективност, а се изразявала в това всяка медия да има своя позиция. Набеди частните медии, че гледат преди всичко печалбата, но подчерта, че няма претенции към БНТ и БНР. Там може да чуете критични позиции към управляващите, но и гледната точка на управляващите.

Депутатите приеха отчета на Съвета за електронните медии с 91 гласа "за" , 4 против и 0 въздържали се.

 

ВЪВ ВРЪЗКА С ИЗГОТВЕНИЯ ОТ ГЕРБ ЗАКОН ЗА ЦЕНЗУРА НА МЕДИИТЕ В ИНТЕРНЕТ СПИРАМЕ ВЪЗМОЖНОСТТА ЗА ПИСАНЕ НА КОМЕНТАРИ БЕЗ АВТОР В САЙТА!

ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА, МОЛЯ, РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ ЗА СЕКУНДИ ТУК - https://petel.bg/registration.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
1
ас (преди 2 месеца)
Рейтинг: 12678 | Одобрение: 5398
герб да искат да контролират всичко. иначе може да излезе още някои скандал и да останат бес депотати в парламена.
2
1
MrBean (преди 2 месеца)
Рейтинг: 6425 | Одобрение: 1490
Хехе,веднага ти давам една. България е европейска държава.
8
6
gugutka (преди 2 месеца)
Рейтинг: 39162 | Одобрение: 17442
Общественото мнение започна да ги дразни. Това е сигурен признак за безпомощност, следва паника и ГЕРБ сгъват цирка.
Само слабите се стремят към порядък. Силните владеят хаоса.
11
3
Морски (преди 2 месеца)
Рейтинг: 19312 | Одобрение: 7317
Хей,Биков,всички не можем да се уредим под бика и да смучем млекце.Чучура е само един.
10
1
чака-рака (преди 2 месеца)
Рейтинг: 1726 | Одобрение: 626
тез за какъв контрол ламтят пак ве..нали има съд да се жалят да се съдят не те искат техен си прекъсвач да цензурират който говори много..
11
1
хехе (преди 2 месеца)
Рейтинг: 1069 | Одобрение: 699
ало, пекаря, дай пример за фалшива новина, можеш ли?
2
15
пекаря (преди 2 месеца)
Рейтинг: 4285 | Одобрение: 1235
Четете внимателно, а не между редовете. СТАВА ВЪПРОС ЗА КОНТРОЛ НАД МЕДИИТЕ, КОИТО НИ ПОДНАСЯТ ФАЛШИВИ НОВИНИ. 
НЕ КРИТЕКУВАЙТЕ БСП, ЗАЩОТО ЮРДЕК БГ. ЩЕ ИЗТРИЕ КОМЕНТАРА ВИ.
20
1
хехе (преди 2 месеца)
Рейтинг: 1069 | Одобрение: 699
Тома Биков е допотопно комуне, като повечето ГЕРБаджии... Контрол на медиите?!? Че какво повече искат, нали платиха на толкова медии да им ближат да не казвам какво.  Естествено, че всяка медия трябва да има собствено мнение и гледна точка, нали за това съществува бе, недоносче тоталитарно!
23
2
Варна (преди 2 месеца)
Рейтинг: 59410 | Одобрение: 31400
Акъла им е на второкласници. и да спрете интернета в България истината пак ще ви застигне. По добре оставете хората ди пишат свободно. това е отдушник. и отивайте на съд доброволно, ако не искате да се взриви хорското недоволство и да го отнесете по здраво
ОСТАВКА НА ПОРТНИХ И ЦЕЛИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ!
16
4
ДИВАКА (преди 2 месеца)
Рейтинг: 27185 | Одобрение: -3825
ВРЕМЕ Е И СЕМ ДА СЕ ОБНОВИ И НЕКА ПОЧНАТ С ИМЕТО..СЕМ ДА СТАНАТ ЦТМ-ЦЕНЗУРА ЗА ТЕРИТОРИАЛНИТЕ МЕДИИ..МНОГО ЩЕ ИМ ПРИЛЯГА ..ЗАЕДНО С ЗАКОН ЗА ЗАЩИТА НА ТЕРИТОРИЯТА..ЩЕ Е ПРЕКРАСНО..ПИШЕ НЯКОЙ -ПРОТИВ И ХОП В ЗАТВОРА..ЖАЛКО ,ЧЕ МАМА НЕ УСПЯ ДА НАПРАВИ ПОНЕ 10 НОВИ ЗАТВОРИ..ИНАК..НЯМАТ КАПАЦИТЕТ ДА ВМЕСТЯТ ТОЛКОВА ЖЕЛАЕЩИ..  ИзплезванеУсмивкаУхилен
21
1
Варна (преди 2 месеца)
Рейтинг: 59410 | Одобрение: 31400
какво зло са тия герберасти. няма кой да ги накаже. да контролират всичко искат. не разбраха ли че вече са загубили властта. утре ще реват че има цензура те
ОСТАВКА НА ПОРТНИХ И ЦЕЛИЯ ОБЩИНСКИ СЪВЕТ!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама