Ще има ли пари за пенсии за работещите, които днес са на 30 години?

08.03.2018 / 11:12 8

Ще има ли пари за пенсии за работещите, които днес са на 30 години? Тази тема обсъждаха в студиото на „Тази сутрин” по bTV икономическият експерт Мика Зайкова и Георги Вулджев, главен икономист на Експертен клуб за икономика и политика.

В момента в държавния пенсионен фонд пари няма и най-вероятно няма и да има с оглед на настоящите тенденции, посочи Вулджев.

„В бюджетите на НОИ има голям дефицит. През последните 10 г. е нараснал значително и тази тенденция ще продължи. От НСИ прогнозират, че населението ще продължи да застарява в близките десетилетия, което означава, че броят пенсионери ще се увеличава, а броят работещи ще става все по-малък”, допълни той.

„Ние предлагаме да се приватизира изцяло системата и се мине на система, която оперира изцяло  на капиталопокриващ механизъм, тоест в момента държавният фонд взема парите на работещите и ги дава на пенсионерите”, каза Вулджев.Той обясни, че предложението е всички осигуровки да се натрупват в индивидуални сметки, всеки човек да си спестява своите осигуровки в своя собствена сметка, които след това се инвестират и се трупат само за него. „В момента, когато парите ви отидат в НОИ, те директно биват изхарчени и на практика не остава нищо за вас и след това разчитате на обещанията на някакви политици, че отнякъде магически ще има пари”, допълни експертът.  Не говорим за премахване на помощи за хора с увреждания, подчерта той.

 

Според икономическия експерт Мика Зайкова обаче е опасно идеята да се приложи в чист вид.

При капиталовия фонд има две опасности – едната е да живееш дълго и парите, които си спестил, да не ти стигнат, но това е по-малката опасност. По-голямата е този, който ти управлява парите, да ги погуби, поясни тя.

Според Вулджев този риск го има и при т. нар. солидарен стълб на държавната пенсионна система. Зайкова обаче контрира, че държавата никога няма да фалира.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
1
Варна (преди 4 години)
Рейтинг: 92130 | Одобрение: 38205
един вид трябва да се осиновиш пенсионер един двама трима според доходите ти и да си ги знаеш. какъв е смисълът да минават парите през някакви частни лица 
"Защо ние убиваме децата?" - зададе въпроса през 1992 година един сръбски войник и сам отговори на него: "Понеже те някога ще порастат и ще дойдат да ни убият вече възрастни".
4
1
Варна (преди 4 години)
Рейтинг: 92130 | Одобрение: 38205
еми в такъв случай да спираме да плащаме отсега. честно казано според мен е по-добре ако така или иначе издържаме някой пенсионер поне да го знаем кой е поименно и да му ги даваме на ръка, а не държавата да превърта парите ни през някакви съмнителни фондчета на разни групировки. няма как крадци да управляват парите ви и да не се срути системата. 
"Защо ние убиваме децата?" - зададе въпроса през 1992 година един сръбски войник и сам отговори на него: "Понеже те някога ще порастат и ще дойдат да ни убият вече възрастни".

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама