Ще запорира ли НАП Градски транспорт-Варна? Дълговете им не били 10 милиона, а 6, половината към данъчното

22.01.2020 / 12:39 1

Редактор: Веселин Златков
e-mail: veselin_zlatkov_petel.bg@abv.bg

Варненското общинско дружество „Градски транспорт“, което е монополист в автобусните превози на пътници, оспори изнесените в медиите данни, че задълженията му са 10 милиона лева и че има опасност да спре работа.

В писмо-опровержение на данните, изнесени от общинския съветник от ДБ Стела Николова, от ръководството на превозвача съобщават следното:

„Най-общо казано задълженията на "Градски транспорт Варна" ЕАД в момента възлизат на 6 млн.лева от които:

- 3 млн.лева към НАП - които представляват публични задължения за последните три месеца;

- 2,5 млн.лева към доставчик на гориво - които представляват задължения за доставки през последните 3 месеца.

- 500 хил.лева към доставчици.на резервни части и услуги - задължения за доставки през последните 5 месеца.

През тази седмица дружеството ще получи от Община Варна 2,3 млн. лева, с които ще бъдат погасени част от просрочените задължения и общият им размер ще намалее до 3,7 млн.лева.

Изнесените в различни медии информации не отговарят на истината. Не е налице никаква опасност "Градски транспорт" ЕАД да преустанови дейността си или да фалира. Ежегодно в този период от годината има такова натрупване на задължения, предвид факта, че тече процедура по приемане на държавния и общинския бюджети като през това време дружеството не получава субсидии и компенсации, във връзка със социалната функция, която изпълнява. Средствата се получават през месец март и се използват за погасяване на натрупаните задължения.“

Твърдението, че градският транспорт може да спре, всъщност е на самия изпълнителен директор на общинския превозвач инж. Злати Златев. "Заради горните факти голяма е вероятността "Градски транспорт" ЕАД да изпадне в състояние, което не позволява да изпълнява възложената му от Община Варна транспортна задача", пише той преди три месеца на кмета Иван Портних и Общинския съвет.

В новата си позиция, в която се отрича от това твърдение, звучащо по-скоро като заплаха, инж. Златев заявява, че изваждането на данни за финансовите провали и проблеми на „Градски транспорт“ е тенденциозно. „Недопустимо е и това да се прави точно в периода, когато текат преговори със синдикалните организации за подписване на нов колективен трудов договор, в който се предвижда 10% увеличение на заплатите на работниците и служителите в дружеството“, са казва в днешната позиция на общинската транспортна фирма.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/advertising-rates.html .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
Jaguar (преди 8 месеца)
Рейтинг: 326 | Одобрение: 66
Сами са си виновни.Ако не бяха взели линиите на арменеца(Транстриумф) нямаше да са толкова зле.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама