Що е то постдокторант и защо ще взима заплата от 1500 до 3000 лева

15.08.2018 / 15:24 1

Правителството одобри научни програми на стойност 61 милиона лева. За първи път се регламентира статутът на постодокторанта – учен, защитил докторат, който ще може да получава възнаграждение между 1500 и 3000 лв. на месец, докато си намери работа.
Това обявиха на пресконференция в Министерския съвет образователният министър Красимир Вълчев и председателят на Българската академия на науките (БАН) акад. Юлиан Ревалски, пише "Флагман".

Повечето дейности от одобрените програми ще бъдат със срок на изпълнение три години. Малка част ще бъдат отпуснати за четвърта и пета година.
Министър Вълчев припомни, че миналата година парламентът е приел стратегия за насърчаване на научните изследвания, което е изиграло положителна роля.

Отпуснатите средства са за 11 програми. Една от тях е насочена към младите учени и постдокторантите.
„По програмата за млади учени и постдокторанти – за първи път регламентираме статута на постдокторанти. Това са млади учени, които са придобили докторска степен и които започват научната си кариера в България”, обясни Красимир Вълчев.

По думите му, това е своеобразна реинтеграционна политика за учените, а целта е те да се завърнат от чужбина.
„По компонента за млади учени ще бъдат предоставени от 200 до 500 лева допълнително, ако съответният учен има трудово правоотношение, и 900 лева допълнително месечно, ако той няма трудово правоотношение. По компонента за постдокторанти ще бъдат предоставени от 1500 до 3000 лева месечно допълнително на един постдокторант”, заяви просветният министър.

Според акад. Ревалски за първи път в България от 30-тина година се формира политика за спиране на изтичането на мозъци.
След въпрос за постдокторантите той обясни: „Специално да ви кажа как функционира постдок в чужбина и така ще функционира и в България – ние няма нужда да откриваме топлата вода. Вие имате средства, за да откриете позиция за постдокторант - тя винаги е временна позиция. Обикновено е за една учебна или календарна година. Да речем висш институт или едно висше училище – да речем Факултета по математика в Софийския университет, има възможност да открие такава постдокторантска позиция. Открива я в определена област. И както се кандидатства за асистентска позиция, така се кандидатства и за нея.”

Кандидатите подават съответните документи. Комисия извършва класиране. Хубаво било, че кандидатите могат да бъдат и чужденци.
„Този човек не е на постоянна работа. Това са позиции, които съществуват в света, в Европа, в цял свят, в Америка – в Северна и Южна, които дават възможност на хората, които са защитили докторат, докато си търсят работа до пет години след доктората, да могат да бъдат на такива позиции, естествено, във водещи лаборатории. За това ще е много важно как тези средства Министерството на образованието и науката ще ги разпредели към водещите научни организации, за да може да има интерес към тях както от България, така и от чужбина. Така че това е смисълът на статута на т. нар. постдокторант. Обикновено това може да бъде продължено, ако имате средства. Често се прави, в Европа е така. За една година се взима, ако го харесате, може да продължите за още една година. И през това време той, ако желае да постъпи при вас, ще си подаде документи за работа. Ако не, случва се и така – прекарват известно време и отиват на друго място. Но в науката, без това нещо, без това движение, повярвайте ми, тя просто се капсулира - става само между хората от съответното място и работата никога не свършва добре”, коментира още шефът на БАН.

Министър Вълчев обясни по отношение днешното решение на Министерския съвет: „За тази година одобрените бюджетни средства са 18 милиона за стартиране на изпълнението на тези програми. Отделно по постановлението за стипендиите на докторантите предоставяме 1,5 милиона, които са за половин година – от 1 юли тази година. Т.е. на годишна база това ще бъдат 3 милиона, с 3 милиона ще бъдат увеличени допълнително стипендиите на докторантите през следващата година. Но тук е важно да се каже, че те ще бъдат увеличени диференцирано. Общата стипендия е 500 лева. По промяната на постановлението ще могат в зависимост от научната организация, научната оценка докторантите да получат допълнителни средства. Те могат да бъдат и 50 лева месечно, могат да бъдат и 350 лева месечно.”Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


"Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама