Шефът на Държавната агенция за бежанците у нас: От 63 000 украински бежанци у нас няма да останат и половината

15.05.2022 / 11:00 5

снимка: Булфото

Тошева поясни, че около 15 лева на ден ще бъде подпомагането за общинските бази.

"До 31 май хотелите трябва да бъдат освободени и украинските бежанци да бъдат транспортирани до други места за настаняване. В момента в хотели са настанени над 63 000 жители на Украйна. Над 33 000 са потвърдените места за настаняване в общински ведомствени бази. Част от украинците са заявили, че желаят да напуснат страната, друга част излизат на свободен наем или отиват при близки и познати".

Това поясни пред БНР Мариана Тошева, председател на Държавната агенция за бежанците.

"Притесненията на украинците са разбираеми, но никой няма да бъде оставен на улицата. Украински граждани активно търсят работа. Със специален подход сме към хората от уязвимите групи - възрастни хора, болни, многодетни майки. От утре влиза в действие дигитално приложение с въпроси, а отговорите ще дадат ориентир за тези, които са си намерили работа, какви са възможностите на съответното населено място да бъдат настанени... 70% желаят да започнат работа веднага, 17% биха започнали в период от 1 до 6 месеца. Над 60% са хората с висше образование, около 30% са хора със средно специално образование".

Тя посочи, че ситуацията е динамична и от тези 63 000 украински бежанци у нас няма да останат и половината.

"Вчера са влезли в нашата страна 2441 души за денонощие, но са напуснали 2792. Този процес се наблюдава от седмица. Броят на тези, които напускат страната, се задържа по-голям от тези, които влизат в България".

И уточни, че програмата за настаняване на бежанци в хотели с държавна помощ предварително е била уговорена да приключи до 31 май.

"Мярката е обезпечена с финансов ресурс и беше обявена като временна. От 1 юни влизаме във фазата на интеграцията - тези хора са имали време да се ориентират, да заявят дали биха работили и какво. Ако хотелиер прецени, че на собствени разноски може да приюти украински граждани, решението е индивидуално".За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
1
колю (преди 2 години)
Рейтинг: 7810 | Одобрение: 1285
30 годишен стаж доникъде не стига......
може и по-добре
2
0
Радостин (преди 2 години)
Рейтинг: 134225 | Одобрение: 5495
Пенсионираните преди 20 години с 30 годишен стаж нямат 15 лева на ден.
Всеки да си получи заслуженото !
3
1
Сивия (преди 2 години)
Рейтинг: 9484 | Одобрение: 1084
Пак ще са много !!! Най добре "хич"...!!!Гняв
Яденето,е полезно за храносмилането !
1
5
MrBean (преди 2 години)
Рейтинг: 138936 | Одобрение: -1999
Просто отиват да си вземат летните дрехи... И това недоразумение шеф на ДАБ мисли ли че не можем да смятаме? 15лв на човек на ден??? Тоест излиза че държавните бази не плащат ток,вода,данъци ,такси???  С 15лв/ден може да си купиш яйца,хляб.. и да спиш под моста. За съжаления войната няма да свърши поне до октомври...
4
4
аха (преди 2 години)
Рейтинг: 9410 | Одобрение: 2450
ХАЙДЕ-МНОГО ИМ ЗДРАВЕ-ДА СЕ МАХАТ-ПОМИЯРИ ХРАНИ,КУЧЕ ДА ТЕ ЛАЕ-МАРШ ОТ МОЯТА РОДИНА-3 МЕСАЦА ИМАТ ПОВЕЧЕ ПРЕВИЛЕГИИ ОТ НАС-МАРШ НА УЛИЦАТА-С КОЛИ ОТ 200 000 ЛЕВА И ДА ГИ ЖАЛЯ-ЩО??

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама