Шефът на КЕВР: Няма съмнение, че токът ще се оскъпи

21.11.2023 / 13:23 4

снимка Булфото

Няма съмнение, че цените, които се заплащат за пренос и разпределение, ще бъдат увеличени. Това каза председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов по време на кръгла маса в София, посветена на развитието на електроенергийните мрежи и мрежовите услуги, предаде Нова телевизия. 

По думите му цените за пренос и разпределение ще бъдат увеличени, защото през последните години има рязко повишаване на инфлацията и регулаторът ще се съобрази с това. Според Иванов обаче това не може да покрие повишените разходи на мрежовите услуги в размера, в който трябва да бъдат осъществени. Вторият начин за финансиране за развитие на мрежите е чрез европейските фондове.

Новите тенденции за развитие на мрежите са в няколко направления. Иванов посочи, че трябва да се изградят системи за съхранение на енергия. Освен това трябва да се подобри управлението на потреблението на електроенергия, което изисква пряко участие на потребителите и наличие на интелигентни измервателни уреди. Мрежата трябва да се оптимизира и да стане все по-децентрализирана, декарбонизирана и дигитализирана.

Председателят на КЕВР добави, че проблемът за развитието на мрежите не е само в България. По думите му изследванията са показали, че до 2040 година в света трябва да се удвои дължината на електропреносните и електроразпределителните мрежи, което означава, че трябва да се изградят 8 млн. км нови мрежи в Европа. Това идва да ни покаже, че проблемът не е само български, заяви Иванов.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
0
Ванката (преди 7 месеца)
Рейтинг: 52517 | Одобрение: 10532
Който и да е на власт това трябваше да се направи защото еврогейския съюз отдавна ни диша във врата за свободния пазар ;) Не забравяйте, че сме под еврогейско робство!
Простите хора лесно се манипулират и управляват!
1
3
ПраБългарин (преди 7 месеца)
Рейтинг: 62424 | Одобрение: -28356
Скачахте и викахте против Бойко, не искахте ГЕРБ, искахте промяна, получихте я и сега май стана "по добре да беше останал Бойко" УхиленУхиленУхилен ама никой не си го признава ;) Ток, гориво, храни, инфлация, всичко лети в хаос и безпорядък. Народа заложи на грешните хора и сега ще плати масрафа си. Тоя експеримент в парламента да влизат сульо и пульо сега ще даде плодове. Дано си извадите поука...
2
1
Ванката (преди 7 месеца)
Рейтинг: 52517 | Одобрение: 10532
Ас искам да ти сложа 10 + ма дава само един има още нещо с мита за соларите ;) Някой трябва да балансира тази енергия допълвам АС, а това са:ТЕЦ, ВЕЦ, АЕЦ и евентуално Ветрогенераторен парк, ако има ветер друго всичко е лъжи еврогейски ;)
Простите хора лесно се манипулират и управляват!
0
1
ас (преди 7 месеца)
Рейтинг: 155646 | Одобрение: 24526
каквито и глупости да приказват простото киро и циганчето асенчо когато преминерм на свободния пазар цените на тока няма да паднат.и всеки който вярва в обртното е пълен идиот. и какви са тези глупости за "конкуренцята ще намали цените"??? конкуренцията няма да наманили нищо защото наще енергоразпределители ще се конкурират с европейските. да така е нек ще продава тока на свободния пазар. а този "свободен пазар" е за цялия ес не е само за наща малка държава. а когато германските и френските енерго разпределители пуснат една цена от 30 евро за киловат час(примерно) наще производители ще са длъжни да копуват на тока на тяхната цена. защото тогава ще се намесят други европейски загони и разпореждания които които ще задължат наще централи да пусккат тока на средна европейска цена. ако примерно до сега наще централи поскат тока на цена от 26 ЛЕВА на киловат час след 2026 те ще са задължени да го пускат на 30 ЕВРО. само от това цената на тока ще скочи двойно. и хич не ми ги прикайзвайте тези глупости за соларните панели как произвеждали ток на отрицателна цена. това ще се случи за час два всеки ден през лятото. и то по обяд когато повечето хора са на работа и не им пука в периода когато няма никой в къщи които да ползва ток тока бил безплатен. първо в България няма нито една соларна ферма с капаитет за съхранение на тока. демек тези соларни ферни работят няколко часа в денонощите и то в часовете с по малко или средно потррблени и само един два сезона в годината. презноща тези соларни ферми са абсоютно безполезни без някаква система за съхранение(батрия) която да събира ток генериран наобяд. същата работа е и през зимата когато слънцето е по слабо. тогава генериррания ток ще падне и тези елетроразпределители които копуват тока предимно от соларни ферми ще се наложи да копуват и от аец вец или тец(ако подмяната не ги затвори до тогава) ако има свободен капацитет. 

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама