Шефът на КНСБ: Няма да подкрепим проектобюджета, ако исканията ни не бъдат изпълнени

20.11.2023 / 21:13 0

Снимка Булфото

Шефът на КНСБ обяви при какво условие могат да подкрепят проектобюджета.

"Напрегнат е бюджетът, но все пак с около 8 млрд. лв. повече са заложени като общи приходи, като голяма част от тях са допълнителни данъчни и осигурителни вноски. Има съществено увеличение и в европейските пари, които се предвижда да похарчим догодина. Там най-много ме притесняват нещата. От 3,5 млрд. тази година, за догодина са заложени 7 млрд. Тук сме доста напрегнати. Данъците са изпълними", коментира президентът на КНСБ Пламен Димитров в предаването "Денят ON AIR".

Той обърна внимание, че са заложени 8,5 млрд. повече в разходната част. От тях близо 5 млрд. са за социални плащания - пенсии, социални помощи и обезщетения. 

"Над 1 млрд. за здравни плащания, това е добрата новина. Това определяме като щедри социални плащания, но пак няма да стигнат. От 1 юли догодина всички пенсионери ще получат 11% увеличение на индивидуалните пенсии. Минималната пенсия ще стигне много близо до прага за бедност. Средната пенсия догодина ще стане над 800 лв., така че тези 11% ще бъдат 80-90 лв.", каза още Пламен Димитров пред Bulgaria ON AIR.

1,4 млрд. лв. повече за увеличение на заплатите не е реалната сума, пресметна гостът. Според него реалното увеличение е в размер на 700 млн. лв., но сметките на учителите пак няма да излязат и те няма да останат доволни.

По думите на шефа на КНСБ, в бюджета липсва ръст на заплатите в здравеопазването, извън парите за НЗОК - нови пари за увеличение няма. В земеделието 90 млн. лв. липсват, заплатите им пак са под или по 1000 лева, отбеляза още Димитров.

Няма да има увеличение на заплатите и в градския транспорт в София и в страната. Там са необходими около 37 млн. лв. В БДЖ няма предвидени пари за увеличение, а там заплатите вървят с процента на ръст на минималната заплата, стана ясно още от думите му, пише novini.bg.

"В културата има близо 80 млн. лв. повече, но да видим за какво ще стигнат. Дори с 20% да им се вдигнат заплатите, тези хора пак няма да станат богати. Ако няма ръст на заплатите и пенсиите, няма кой да поддържа потреблението, което да гарантира растеж, който да не ни вкара в сценариите на цяла Западна Европа. Лихвите по кредитите растат, но в България са съществено по-ниски от тези в Еврозоната", обясни Димитров.

От КНСБ искат допълнителни 600-700 млн. лв. и няма да подкрепят проектобюджета, ако исканията им не бъдат изпълнени. Към тях влиза увеличение на обезщетението за безработица.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама