Шефът на НЕК подаде оставка

19.06.2019 / 16:09 0

Изпълнителният директор на „Национална електрическа компания“ ЕАД (НЕК) Петър Илиев е депозирал оставката си в деловодството на „Български Енергиен Холдинг” ЕАД (БЕХ). Това съобщи "Факти", позовавайки се на пресслужбата на НЕК.


Петър Илиев се оттегля след серия от скандали с представители на работодателските организации за непрекъснатото повишаване на цената на електроенергията за свободния пазар.

Припомняме, че председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев заяви, че пазарът на ток за бизнеса е манипулиран. "При такъв НЕК на нас не ни трябват врагове, не ни трябва конкуренция", заяви шефът на АИКБ. Тази позиция споделят още БСК, БТПП и КРИБ. Работодателите искат не само оставката на ръководството на Националната електрическа компания (НЕК), но и преструктуриране на дружеството.


Работодателите дори изпратиха и отворено писмо по темата до министър-председателя Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев и министъра на енергетиката Теменужка Петкова. По казуса беше сезирана и прокуратурата.

А от КЕВР съобщиха, че председателят Иван Иванов е поискал подробна информация за сключените сделки през този период във всички сегменти на борсовата търговия от изпълнителния директор на Българската независима енергийна борса ЕАД (БНЕБ) Константин Константинов.

НЕК има задължения да осигурява ток за регулирания пазар и битовите потребители, а не да предоставя допълнителни количества на свободния пазар, каза той в отговор на обвиненията на работодателските организации, че компанията не е предоставила допълнителни количества и цените на тока на борсата са скочили.

Така отговори на обвиненията Петър Илиев.

"Пускането на допълнителни количества от "Марица-изток 1" и "Марица-изток З" ще доведе до значителна щета на НЕК, тъй като тези разходи няма да бъдат покрити от Фонда за енергийна сигурност. Ако осигуряваме допълнителни количества от язовири, без да спазваме всички други неща, има опасност да застрашим снабдяването с вода и да източим язовирите в България", припомни още бившият изпълнителен директор на енергийния монополист.

Петър Илиев беше категоричен, че няма да допусне токът за бита да поскъпне заради НЕК.

Петър Илиев е завършил Техническия университет в столицата със специалност "Топло и ядрена енергетика". Работил е в "Топлофикация - София" близо 25 години, като е започнал от най-ниските нива и е стигнал до заместник-директор. Бил е енергетик и главен инженер в ТЕЦ "Земляне", заместник-директор в клон "Люлин" и в "Булгартрансгаз". След това дълго време работи и системата на НЕК на различни ръководни длъжности.Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама