Шефът на Walltopia се обяви срещу влизането ни в еврозоната

02.05.2018 / 08:59 11

Екстравагантният бизнесмен и шеф на Walltopia Ивайло Пенчев се обяви срещу влизането на България в еврозоната и провокира любопитен дебат по темата на личната си фейсбук страница, пише offnews.bg.

"Влизането в еврозоната е отказ от суверенитет.

Прехвърляне на отговорността за нашата парична политика на европейски банкери, с надеждата че те ще са по-добри или честни от нашите.

Въпиюща липса на национално самочувствие.

Наивна е тази вяра в добрите европейски бюрократи, които ще се грижат за нас и ще ни пазят от нашите си български тарикати и мошеници.

Колкото повече лична и национална отговорност прехвърляме на международни организации, толкова по-безгласни роби ставаме", написа Пенчев.

Мнението му събира много разнопосочни коментари, а в дискусията се включва и бившият служебен министър на икономиката Асен Василев.

"Грешка. Ние *вече* сме прехвърлили отговорност за паричната политика. От 1 юли 1997, когато влезе в сила закона за валутния борд. Първоначално тази отговорност беше прехвърлена към Бундесбанк, а след това към ЕЦБ. Приемайки еврото всъщност за първи път от 1997-ма ще имаме някаква (макар и частична) отговорност за паричната политика.

Заклинанията за национална отговорност са просто смешни. 1990-1997 видяхме национално отговорна монетарна и фискална политика. Сериозно ли искаш да се върнем обратно там. Или имаш илюзии, че БНБ ще бъде един независим и “национално отговорен” регулатор?", заявява Василев.

А според основателя на Walltopia решението е БНБ да стане независим и национално-отговорен регулатор.

"Що се отнася до независимост на институциите, за съжаление сме се променили в грешната посока. Силен банков регулатор е актив и генератор на кадри. Слаб банков регулатор е генератор на несигурност и корупция. Аз лично не вярвам, че без коренна промяна на политическата система България може да има силен банков регулатор", отговаря бившият икономически министър Василев.

Според него влизането в еврозоната си има своите проблеми - и преходни, и структурни. Но със сигурност е по-добро решение от настоящото положение.


 

PETEL.BG се дистанцира от самото начало от съобщаването като извънредна новина на броя на починали стари хора в Италия, Испания и други страни с голям процент възрастно население.

Засега няма никакви данни, които да показват, че има някакво увеличение на средната сезонна смъртност в нито една от страните, което да налага тази статистика да се съобщава като извънредна новина. 

Информирайте се от достоверни източници! 

Не се подавайте на манипулации и на вероятни опити на измамници и политици да използват извънредната финсова криза за користни лични цели. 

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
1
Ефир 2 (преди 1 годинa)
Рейтинг: 1338 | Одобрение: 508
Не иска еврото, защото ще трябва да плаща повече за заплати! Аман от "бизнесмени" измекяри!
12
8
plabov1080 (преди 1 годинa)
Рейтинг: 48350 | Одобрение: 3560
И аз не съм съгласен, ама мене никой няма да ме пита...поне референдум да бяха направили
plabov

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама