Шефовете на КНСБ и КТ "Подкрепа": Намираме се в средата на нищото

03.02.2023 / 12:50 4

Снимка Булфото

Шефовете на двата най-големи синдикати описаха мрачната картина у нас.

Може да  бъде направен опит цената на кризата да бъде прехвърлена върху работещите хора. Това казаха на съвместна пресконференция президентите на КТ "Подкрепа" и на КНСБ Димитър Манолов и Пламен Димитров. 

,,Намираме се в средата на нищото, нямаме реален партньор, с когото да водим стратегически преговори. Предизвикателствата не са никак малко, сред тях са доходите, макар и в последния работен ден на парламента да прие решение, което никой не харесва'', каза Димитър Манолов

Припомняме, че парламентът реши минималната работна заплата да се определя като 50% от средната. Решението беше частично подкрепено от синдикатите. Те се обявиха против това, че съотношението е фиксирано и не дава възможност за тристранни преговори и по-висок размер на минималната заплата. Според европейската директива за адекватни минимални работни заплати се отчитат много на брой индикатори, единият от тях е – издръжката на живота, припомниха синдикатите. Работодателите също не подкрепиха предложението, като вчера дори обявиха, че ще сезират ЕК. 

Има напрежение в няколко бранша, като например в "Български пощи", където се събират подписи за стачни действия. Подобна е ситуацията и във ВиК сектора и градския транспорт в София, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров.

По време на събитието в централата на  КТ "Подкрепа" бяха представени актуализираната съвместна Декларация с мерки в областта на доходите, Зеления преход и енергетиката и трудовите права, както и данни за социалното напрежение в страната и готовността за протестни и стачни действия, пише novini.bg.

Двата синдиката настояват за ръст на доходите, който да компенсира инфлацията за годината, но не по-нисък от 15% в частния и държавния сектор. За агенциите, работещи на терен, двете конфедерации искат увеличение на заплатите с 20%.

Минималната работна заплата трябва да се качи още от юни тази година до 850 лева, а от началото на 2024 година да стане 1000 лева, смятат КТ "Подкрепа" и КНСБ. 

Синдикатите искат въвеждане на необлагаем минимум, равен на минималната работна заплата, което ще стимулира потреблението и ще намали неравенството. За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
MrBean (преди 1 годинa)
Рейтинг: 129243 | Одобрение: -1637
Тези 2те и още цяла армия от мерзавци защитават българския работник,а той завалията предпочита да работи на запад,съвсем без защита от такива!!! 
5
0
kris (преди 1 годинa)
Рейтинг: 327432 | Одобрение: 51012
Намирате се във външния кенеф и цамбуркате отчаяно, че не можете да плувате....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
3
4
Нане (преди 1 годинa)
Рейтинг: 29519 | Одобрение: 5154
Невероятни боклуци нямат един ден трудов стаж назначени комунистчета
4
0
Серж (преди 1 годинa)
Рейтинг: 148433 | Одобрение: 28743
Вие двамцата ДОКОГА смятате да цуцкате едни дебели заплатки и само да лалате, без да сте свършили и за една стотинка работа! Боклуци нагли, ненаядени!Болест Вие ли сте най-великите синдикалисти в държавата?....Гняв

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама