Шокираща новина за Панагюрското съкровище! Стефка Ангелова изненадващо обяви, че...

08.08.2018 / 16:50 8

Снимки Марица.бг

Панагюрското съкровище се сдоби с още един кандидат-собственик. Този път това е г-жа Стефка Ангелова, която е сестра на досегашния претендент – Павел Цветанков. Живее в София, пише Марица.бг.„Претендентката е наследница на братя Дейкови. Тя предяви писмен иск към музея, с който иска Панагюрското съкровище да се отпише от инвентарния ни списък и да са впише като собственост на наследниците на братя Дейкови и на семейство Топалови. Те пък са собственици на земята, където е открито съкровището”, обясни директорът на Археологическия музей доц. д-р Костадин Кисьов.


Искът, който няма никаква юридическа стойност, е изпратен преди 4 дни.

Всъщност претенциите на г-жа Ангелова към съкровището не са от няколко дни. Още преди няколко години те затрупаха Върховния съд с 8 дела, свързани с Панагюрското злато.


За да се стигне дотук г-жа Ангелова е събирала в продължение на 4 години различни документи от 5 големи държавни институции.

„Използват безогледно Закона за достъп до обществена информация за частни цели и Закона за опазване на старините от 1911 година”, казва –доц. д-р Кисьов.

Той припомни, че е открил в архивите и е предоставил на съда Протокол №8 на Общински съвет – Пловдив от 1949 година, според който на братя Денкови са дадени по 300 000 лева.


„Колко пари са били това за оново време – аз не знам”, уточни директорът на музея.

Петимата им работници, които вадят глина с тях и присъстват на откриването, взимат съответно суми от 5000 до 15 000 лева.

„Според г-жа Ангелова, тези пари са дадени на братя Дейкови за това, че са „показали доблест и чест” и не са процент от стойността на съкровището. Тя твърди, че тогава то не е било оценено. Ами ако го бяха оценили на 15 лева”, пита доц. д-р Кисьов.Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
16
1
dd (преди 2 години)
Рейтинг: 9531 | Одобрение: 2981
Стояне, май не си добре с главата.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама