Шокиращо: 4700 българи с блокирани пенсии, започват да отнемат и имотите на възрастните хора

21.08.2018 / 19:36 8

4697 са българите със запорирани пенсии от началото на годината до сега. Това показват данните на Националния осигурителен институт, пише "Телеграф", цитиран от Блиц. По закон блокирано могат да бъдат само доходи над минималната работна заплата, която в момента е 510 лева. Такива вземат над 300 000 пенсионери. В случай, че парите им за старост са между 510 и 1200 лева, се налага запор до 1/3 от тази сума, ако пенсионерът не се грижи за деца, и до 1/4, ако го прави. 

До блокиране на парите се стига след съдебно решение, след което се издава запорно съобщение от съдия изпълнител. Хората трупат борчове от неплатени битови сметки, най-често за парно. Сред тези, чиято пенсия е била застрашена преди време, е 69-годишната Надежда Панчева. "Живеех на последния 8-и етаж в столичния квартал "Дружба". Оказа се, че тръбите изобщо не стигат до там", разказа баба Надка. Мръзне без парно зима след зима, а таксата сградна инсталация се трупа. В продължение на четири години никой не закача баба Надка, но през 2015 година тя разбира, че е осъдена да заради дълг от 251 лева за "159 кубически метра въздух". На следващата година пък получава известие за запор на пенсията. Тогава Надежда Панчева плаща дълга си, който и до ден днешен смята за несправедлив. 

Вдовицата, която е работила като банкерка, успяла да продаде апартамента в "Дружба" и сега живее в гарсониера в столичния квартал "Люлин". И отново негодува, че радиаторите у тях са студени през зимата, но трябва да плаща. Много по-голяма сума за парно трупа 66-годишната Елена Владимирова. 

Тя има дългове за сградна инсталация в размер на 9000 лева, но няма как да ги плати, защото взима минимална пенсия от 200 лева. Елена е в групата с минимален доход, който не подлежи на запор. 

Частните съдебни изпълнители обаче имат "зелена светлина" за нейното имущество, което включва двустаен апартамент в "Надежда" и част от нива в Сапарева баня. Жената се притеснява заради натрупания дълг, но няма откъде да вземе пари, за да си плати борча. 

Освен задълженията за комунални услуги, причина за налагането на запор на пенсиите могат да са и неплатени данъци, съобщиха съдебните изпълнители. 

Оказа се, че има запори и в случай на неплатена издръжка в случай на развод. "Ако се отнеме свободата на словото, тогава тъпите и мълчаливи могат да бъдат водени като овце на клане."  Джордж Вашингтон

Призоваваме властта да не създава излишно напрежение и да не нарушава основните ценности, върху които се крепи ЕС.

Личните свободи, като зачитане на личния живот, свобода на мисълта, на изразяването на мнение и на информация, са защитени с Хартата на основните права на ЕС.

Неспазването на тези принципи подкопава устоите и разяжда като злокачествен тумор ДНК-то на съюза. Води до напрежение в обществото ни.

Свободата на Словото е защитена и гарантирана от Основния закон, на който се крепи цяла България - Конституцията.

Призоваваме за спазване на предписанията и мерките, но чрез осъзнатост, а не чрез настойчиво всяване на паника и страх.

Пазете възрастните и хронично болните хора.

Нечистоплътно и опасно е използването на страха на хората за трупане на политически рейтинг.

Информирайте се от достоверни източници!

Не вярвайте на агенция "Една Жена Каза". Търсете първоизточника извора на информацията в чуждите медии! Не вярвайте на всеки преводен материал без да видите оригинала. Не вярвайте на всеки материал в чуждите медии.

Те често търсят сензации и драматизъм, защото, за разлика от повечето медии в България, се намират в реална пазарна конкурентна среда и темата "Ковид 19" им носи предимство над останалите, посещаемост, гледаемост, тираж и пари. Доверете се на разума си, а не на емоциите и страха си. Преценете дали материалът търси пазарноориентирана сензационност, дали обслужва политически интереси или иска да ви информира на базата на научни експертни данни и цифри.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html и тук


Коментари
Коментирай чрез Facebook
8
0
batkojoro (преди 1 годинa)
Рейтинг: 5088 | Одобрение: 2223
Нормално. На мангалите ще раздават жилища,на пенсионерите ще им взимат имотите. Големи сме говеда щом търпим.Заслужаваме си всичко...за съжаление.

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама