Шокиращо разследване на "24 часа"! Изкараха на светло бизнеса на Марешки с горивата: Загуба от 136 хиляди лева и дълг за над 1 милион

16.12.2016 / 12:13 22

Булфото

Запечатаха му бензиностанция заради неплатен акциз За 15 г. “Лукойл” е платил в България близо 31,5 млрд. лв. данъци и осигуровки. Нека г-н Марешки да каже той колко данъци е платил за горивата за последната година. Това заяви в сряда пред депутатите от комисията за пазара на горива Валентин Златев - председател на петролната асоциация и шеф на “Лукойл България”.

“Дали държавата е защитила своите интереси и кой може да гарантира, че от този търговец, продаващ на по-ниска цена, си е събрала ДДС и акциза”, допълни Златев.

 

И посочи, че Марешки е феномен, който е проблем на българската държава, а не на бранша, защото нито една проверка срещу него не е завършена до този момент. В четвъртък по Нова тв Марешки отговори, че нямало чадър над него, а Златев говорел глупости по негов адрес. В края на миналата година варненският бизнесмен заяви, че продава горивата с 35-50 ст. по-малко от конкуренцията и е на печалба. Твърденията на Марешки обаче не се покриват с финансовите резултати на фирмата “Трейднет Варна”, през която минава бизнесът с горива. Компанията има 1,09 млн. лева задължения и загуба от 136 000 лева за миналата година. “Трейднет Варна” е собственост на Веска Марешка - майка на Веселин Марешки.

В отчета е посочено, че през 2015 г. компанията се е занимавала основно с търговия с горива. Явно бензиностанции, с които оперира Марешки, не са част от “Трейднет Варна”, тъй като ги няма в активите на дружеството. Не присъстват и във фирма “ВМ петролиум”, както се казват бензиностанциите.

В отчета на “Трейднет Варна” е посочено, че компанията има задължения от 181 000 лева по оперативен лизинг.

Което може да означава, че бензиностанциите се ползват под наем. В сряда в парламента Валентин Златев посочи, че след приспадането на разходите за акциз, ДДС, петрол, доставки, персонал и други, печалбата от литър горива е 1%. Това прави около 2-3 ст. Според изчисления на петролната асоциация не било възможно разходите извън данъците да се свият толкова, че това да позволи горивата да се продават с 20-30 ст. по-евтино.

Ако обаче се “спесят” 7% от разходите за данъци и не се плати дължимото на държавата, по-ниската цена била възможна (виж графиката горе). Марешки е обяснявал, че работи с марж от 3-4 ст. между цените на едро и на дребно и това е една от причините да продава по-евтино. Експерти от петролния бранш обясняват, че при цените, които предлага Марешки, бензиностанцията му във Варна например би трябвало да продава по 600 хил. литра горива на месец, за да си покрие издръжката. Тя обаче продавала близо два пъти по-малко. А с разходи за наем, ток, персонал и др., губела по 10 000 лв. месечно.

Част от горивата за бензиностанциите На Марешкия се оказа, че изминават над 1000 км, преди да бъдат доставени. През три-четири посредника се купуват от “Лукойл Нефтохим” в Бургас, минават през данъчни складове и бази в Разлог и Велинград, за да се върнат във Варна. Митниците вече запечатаха склада в Разлог заради нарушения, а част от фирмите от веригата за доставки се оказаха в рисковия списък на НАП за ДДС измами Колко акциз и ДДС от горива е внесъл Марешки, не ясно. От НАП заявиха, че не могат да дадат такава информация без съгласието на бизнесмена, тъй като е данъчна тайна. Самият Марешки до този момент не е обявил данни. През миналия месец обаче митниците запечатаха бензиностанцията на Марешки в Габрово заради горива с неплатен акциз. 

 Отвориха къщата, където никой не е живял 30 години: Това, което откриха в нея, наистина ги остави без думи! 

ВЛЕЗ И ВИЖ!

Влез сега в най-бързорастящата група в България. Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук" -

ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко свободно!

 https://www.facebook.com/groups/157731821468957/

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама  http://petel.bg/advertising-rates.html

Бъдете с нас навсякъде и през вашия мобилен телефон!


Коментари
Коментирай чрез Facebook
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Длъжността бе в България. За сектора не мога да говоря, но е сред най-оборотните. Първо, трябваше да съсипем местната конкуренция. Свалихме цените, натъпкахме складовете с консигнация. Планирахме поне 1-2 години БЕЗ ПЕЧАЛБИ, ДОРИ ПОНЯКОГА ЗНАЧИТЕЛНИ ЗАГУБИ. Местните голтаци не издържаха на дългата обсада. Фалирахме трима от най-крупните производители, няколко дребни риби купихме с парцалите. Фирмата отдавна НЯМА БЪЛГАРСКА КОНКУРЕНЦИЯ, вдигнахме цените, дерем по 5 кожи. Защо ви го казвам? Ма(га)решки е така нагазил като глупавата сврака в кълчища, че .. поуката оставям за вас Усмивка)))
3
4
ЕМИЛИЯ (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
МАРЕШКИ Е МАФИОТ
3
2
ванцо (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
слушай какво Валентине, слушай Златев - когато спреш всички други дето крадат - тогава ще ти повярвам за Марешки! В тая държава има прекалено много дето смъкват кожи от народа, а това е време да се спре! Айде скрий се,че си смешен, нещастник такъв. Гледай си там милионите, харчи си ги и остави и другите малко да се радват. Като не можеш да направиш нищо по-добро от МАрешки си МЪЛЧИ! Знаем как оставяше пакетчетата за Боко на летище Варна .... аааааааааааа ............
21
0
qaz1 (преди 9 месеца)
Рейтинг: 1069 | Одобрение: 249
ПО ЗАКОН НЕ МОЖЕ ДА ПРОДАВАШ НА ЗАГУБА ТАКА ЧЕ ПАК СА ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ
27
7
balchik (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Ами сега във Варна като ОМВ, Еко и другите продават евтино горива и те ли не плащат данъци а ?Глупости .А този дето се е писал Варна , ще го питам толкова ли беше цветуща държавата ни до тази година в която Маарешки спрял да плаща данъци ?????Държавата нищо хубаво не ви прави с данъците , така поне има някакво облекчение за нормалните граждани .
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
TOVA E DOKAZAN ZLOVE6T GANSTER, A VIE GO PODDYRWATE- PONEWE STE IDIOTI.
7
13
xxxL (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Курникаааааа,  поне да бяхте направили копи, пейст , а не да добавяте ваши глупости. Или и вие разчитате на евтиното гориво на крадеца
34
14
plabov1080 (преди 9 месеца)
Рейтинг: 40827 | Одобрение: 8687
Пак платен репортаж от Валентин Златев...Давай Марешки, ние сме с и зад тебе в борбата с картела на горива
42
5
dobo (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Галеното лайненце Златев дълги гоини лпа за наша сметка и стана мултимилионер. В един от коментарите вчра четох, че е купил на баща си самолет. Ще му купи, защото стария вазелин навремето що свирки направи, за да вземе лиценза за Пепси у нас и бутилирщите компании, които разпродаде след това и уреди по-доходоносния бизнес с горива на синчето си. А то горкото, с два пръста чело - не става за нищо, ама тати го направи богато. И както всички новоизлюпени богаташчета, дето не знаят откъде им идват парите, взе да се изправя и да олеква. Калпава държава с измислени бизнесмени, които са способни и майка си да продадат за някой долар, ето отва е милата ни родна картинка. Чудя се, кога някой свестен ще се появи отнякъде и както бях чел за загадъчни разстрели на някакви муджиихидини от бившите съветски републики, които се заканвали на днешна Русия, да ги почне тези продажни милионери у нас и да ги изтреби до крак. Те не произвеждат за България и забележете, че повечето се въртят около държавната трапеза и гледат да лапнат някоя поръчка за милиони, която да изпълнят за хиляди и да ни се присмиват след това колко са умни и предприемиви. Това са паразити, които богатеят на наш гръб и не заслужават да живеят! Докато не с пролее кръв, у нас няма да се постигне справедливост и просперитет, помнете ми думата. Дано тези, които станат курбан, не са най-малките виновници за положението, в което сме.  
26
4
кико (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
      намалил бензина, а защо е вдигнал цените на лекарствата- безбожни са.....отряза заплатите на фармацевтите  в аптеките е и............президент ще става.......ненормална работа........
27
2
Айвън (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
То пък като си плащаме данъците да не би да отиват за благото на страната ни. Пак ей такива като Валентин Златев и сие крадат, та се късат, а ние си чакаме ли чакаме бялата лястовица ...
17
16
Варна (преди 9 месеца)
Рейтинг: 23370 | Одобрение: 12220
проблемът е че ако всеки търговец спре да плаща данъци няма да има пътища, няма да има пенсии, няма да има училища и детски градини, няма да има полиция, няма съд и няма нищо, което да се нарече държава. просто няма такова животно в света
21
8
Semeringa (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
каквото и да е правил , в крайна сметка продават ли по-евтино гориво на неговите бензиностанции ? ПРОДАВАТ! Какъв е проблемът тогава?
13
15
Варна (преди 9 месеца)
Рейтинг: 23370 | Одобрение: 12220
бе то като не плаща данъци трябва не с 2 стотинки ами с 1 лев да смъкне цените. егати кефа да не плащаш данъци а за съжаление без данъци няма държава. какъв депутат ще става какъв президент
34
11
Трън им е в гуза (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Марешки им разказа играта и затова реве оня златев. А те защо свалят цената където Марешки има бензиностанции? Значи може..
17
8
MAGARETO SI NAPRAVI SMETKATA BEZ KRY4MARIN (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
MISLE6E DA STANE POLITIK I DA SE NAKRADE HUBAVO.
9
9
Айвън (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
КЪт си зареждахтИ еФтинотУ гУривУ нИ рИвахИ,  ама сега РиветИ!
10
1
Valio Zlatev (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
al4en sam ne mi stigat 2 miliona na den djobni ot bedni hora
16
6
Ха, ха (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Нека още да му намалее клиентелата.
24
6
Ха, ха (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Златев много се е разтревожил.
22
9
Издислав (преди 9 месеца)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Това не са загуби, а добре пресметната предизборна кампания. 
17
7
Варна (преди 9 месеца)
Рейтинг: 23370 | Одобрение: 12220
един вид царят е гол, а българският Тръмп е варненския Андрешко
Напиши коментар

Последни новини
Форум
 

 
Всички права запазени © 2017 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама