"Шпигел": Системата "Борисов" направи България най-бедната в ЕС

08.08.2020 / 14:24 3

снимка Булфото

Системата Борисов превърна България в най-бедната страна в ЕС и най-бързо обезлюдяващата се в света. При сегашната обстановка мнозина българи не желаят да имат деца или емигрират."

Това разказва германското сп. "Шпигел" в репортаж за протестите в България срещу правителството на ГЕРБ под заглавие "Бунт на "Тиква щрасе". Още в началото се обяснява, че така протестиращите са прекръстили блокирания "Орлов мост" в София и че "Тиква" бил прякорът на премиера Бойко Борисов, предаде "Дневник".

В разговор с протестиращите един от тях казва, че промените, които той е направил в правителството, приличат на това да разместваш столовете на палубата на потъващия "Титаник". Авторът Ян Пул не споменава името на главния прокурор Иван Гешев, чиято оставка е второто основно искане на протеста. Но журналистът заявява, че Борисов едва ли ще подаде оставка, защото протестът може да не доведе до нищо, а и той има много съюзници в ЕС, включително в Германия.

"Името му е синоним на цялата политическа система, на масовата корупция, несправедливостта, демонтирането на демокрацията, непрозрачността, злоупотребата с власт, раздаването на постове и средства срещу лоялност и съсипването на околната среда", пише изданието.

"При Борисов държавният апарат, правосъдето и икономиката, управлявани от олигарси, се сляха в една неприятна симбиоза. Правораздаването е само формално независимо, в действителност ГЕРБ знае как да назначава свои хора в редиците му.

Едва ли може да става дума за някакво разделение на властите в България. Олигарсите доминират медиите и са възнаграждавани за лоялността си с държавни поръчки. Системата се поддържа и с еврофондове.

Пул разказва на читателите на списанието посочваните и другаде "много причини ЕС да е толкова търпелив с България" - че "Борисов избягва да провокира Европа, представя се за проевропейската сила в страната, лоялно подкрепя политиките на ЕС и не вдига шум за "Европа на нациите", както го правят в Полша".

ГЕРБ е уважаван член на групата на Европейската народна партия в Европейския парламент, в която участва и ХДС на канцлера Ангела Меркел, напомня "Шпигел". "Българската демокрация е застрашена поне колкото тези в Полша и Унгария и на протестите в София бе издигнат плакат с надпис "Госпожо Меркел, не се ли срамувате от този корумпирания?"

Борисов също така не се опитва да промени конституцията в своя полза и е забавен и очарователен автократ, продължава изданието, описващо как на едва разбираем немски поздравил във видео запис ХДС за рождения ден на партията, започвайки с думите Liebe Angela, liebe Annegret.

В търсене на отговора на въпроса дали протестите ще успеят, авторът разговаря с политолога Даниел Стефанов, според когото те от години не са били толкова масови и продължителни, но и нямало политическо ръководство, което да прави ясни искания, например - за предсрочни избори. Въпреки голямата енергия и желание за промяна, никоя опозиционна сила не успява да спечели от бунтовните настроения, смята той. Причината било недоверието към възможността друга партия да реформира системата, в която Борисов е символ на деформирането, на неспособността на България да изгради демократична партийна система и партиите обикновено са създавани изкуствено, за да представляват интересите на някой олигарх.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
0
kris (преди 3 години)
Рейтинг: 345178 | Одобрение: 55968
Пипи...обуй си дългото чорапче и е време за лягане в детската градина.....Остави спомените и историята на България на тия дето сме ги преживели.....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
0
3
Пипи (преди 3 години)
Рейтинг: 1660 | Одобрение: 45
Кога е била богата България,че той да я направи най-бедна?Този,който е писал това ,явно не знае историята на Бг!!!Да се поинтересува колко леки коли има в момента и кога е имало повече!!!Този факт е достатъчен, за да  оправергае написаното от него!!!
3
0
kris (преди 3 години)
Рейтинг: 345178 | Одобрение: 55968
Добрата новина е, че влязахме в полезрението на Европа.....От тук нататък трябва да мислим : Ще има ли положителни дивиденти и по-осезателна намеса, или ще си останат само с констатациите.....??
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2024 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама