СИРИЗА погва олигарсите, ако вземе властта в Гърция

08.01.2015 / 01:50 2

Ако крайнолявата партия СИРИЗА победи на предсрочните избори в Гърция, едно от първите неща, които ще направи, е да погне олигарсите в страната, пише в. “Файненшъл таймс”.

Един от водещите приоритети е да разбием модела, благодарение на който шепа хора държат в ръцете си големи части от икономиката, обяснява в интервю за изданието Георгиос Статакис, говорител на лявата коалиция по икономическите въпроси. СИРИЗА планира да промени правилата в три бизнес сектора, където олигарсите са особено активни -

медиите,

държавните

поръчки и

имотите

На първо място крайнолевите се заричат да сложат край на практиката правителството да раздава безплатно телевизионни лицензи на политическите си приятели.

Собствеността на медиите и по-специално на телевизиите ще бъде първият ни приоритет, казва Статакис, който е завършил британски университет.

В Гърция никога

не е имало

конкурс за лиценз

за национално

разпространение

на тв програма. Така половин дузина частни канали работят без никакво правно основание, а държавата губи значителни приходи, смята той.

СИРИЗА планира също да спре за ревизия приватизационната програма на страната. Това означава, че поне две големи сделки за над 2 млрд. евро ще бъдат замразени и може да не бъдат ратифицирани от парламента. Това са концесиите за 14 летища в страната и за разработване на обширното пустеещо пространство на бившето международно летище на Атина.

СИРИЗА, водена от Алексис Ципрас, отдавна е в спор с международните кредитори за сделката по гръцкия дълг и нейна победа може да предизвика месеци на несигурност в еврозоната. Въпреки това идеята да бъдат притиснати олигарсите среща симпатии от ЕС и МВФ, коментира в. “Файненшъл таймс”.

Според анализатори гръцките политици не са склонни да отслабят влиянието на олигарсите, тъй като те разчитат на помощта им, за да финансират предизборните си кампании. В т.нар. тройка кредитори има участници, които са съгласни с твърденията, че в антикризисната програма

бремето основно

е поето от

обикновените

гърци,

докато богатите използват връзките си, за да защитят бизнеса си с помощта на управляващата “Нова демокрация”.

В същото време шефът на Европарламента Мартин Шулц обвини германската канцлерка Ангела Меркел, че прави “безотговорни спекулации” за евентуално излизане на Гърция от еврозоната в случай на изборна победа на радикалната левица. 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
0
4
Мода Стил (преди 6 години)
Рейтинг: 1461 | Одобрение: -729

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2021 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама