СПЕЦИАЛИСТЪТ Д-Р ЕЛЕНСКИ: ИЗБИЕМ ЛИ ЗМИИТЕ, ГРИЗАЧИТЕ ЩЕ НИ ИЗЯДАТ УШИТЕ (СНИМКИ И ВИДЕО)

18.07.2012 / 08:57 1

Александър Тодоров

Всички видове смоци, които са разпростанени в България, са под защитата на закона. 

Това каза за "ПЕТЕЛ" експертът д-р Георги Еленски. По думите му хората са навлезли в територията на животните и те почти нямат ареали за разпространение. "Нормално е да има срещи с човека", каза той по повод убития и изяден смок във Варна. 

Смокът напада само когато няма друг изход. Според д-р Еленски ухапването от този вид змия е безобидно. "По-вероятно е да хванеш тетанус при настъпване на ръждив пирон, отколкото при ухапване от смок", обясни той. Въпреки това специалистът съветва превантивно да бъде посетен лекар, ако след среща със смок бъдете ухапани. 

Изяденият смок във Варна е поне на 10 години, смята Георги Петров. По думите му влечугото, което "ПЕТЕЛ" показа, е "добър екземпляр"

Експертът предполага, че змията най-вероятно е била привлечена от плячка, щом е навлязла толкова близо до хора. "По принцип те избягват хората", каза той. Петров обясни, че няма място за паника и твърденията за наличие на котило в района не би следвало да притесняват хората. "Няма никаква вероятност от бум. Дори напротив, всяка година змиите намаляват", каза той. 

Не са опасни

"Змиите не са опасни", това твърдят двамата експерти, които отговарят за изложбата на екзотични животни, която е разположена в Морската градина във Варна. В Природонаучния музей експертите приканват родителите да доведат децата си. "На децата трябва да бъде обяснено как да действат при среща със змия", каза д-р Еленски. На изложбата дори дават на малчуганите да докосват влечугите и да се снимат с тях, с цел да се прекърши страхът им. "Така при последваща среща със змия те ще имат съвсем различна реакция", каза докторът. На изложбата могат да се видят около 45 вида змии, като двете най-опасни на планетата са сред тях. Експертите дори предлагат безплатно да обучат смелчаци от райони на Варна, които да премахват появили се змии. "Най-лесно е змията да бъде хваната и изместена на разстояние. За целта може да се използва дълга пръчка или G-образна кука", обясни спецът. На място всеки желаещ може да види как това се прави със "социализиран смок". 

На децата трябва да бъде обяснено как да действат при среща със змия", смята д-р Еленски

Не изхвърляйте костенурките си в Морската градина

"Ако се избият всички смоци, вероятно няма да се плашат децата, но гризачите ще ни изядат ушите, а това ще бъде още по-неприятно", категоричен бе д-р Еленски. По думите му преди години е било нормално хванати смоци да свършват на чевермето, но вече са защитен вид. "Много малко хора обаче знаят положенията на закона", смята докторът. 

Морската градина е пълна с червенобузи костенурки, казаха експертите. Това е внесен вид, който измества ареала на българските. "Това е неправилно, но не можем да го променим, трябва родителите да внимават", каза д-р Еленски. По думите му, след като на децата им омръзнат домашните костенурки, родители ги пускат в Морската градина, което не е правилно.

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
Напиши коментар

Последни новини
Форум
 

 
Всички права запазени © 2017 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама