СЦЕНАРИСТ ОТ "СТОЛИЧАНИ В ПОВЕЧЕ": ДОБРИЯТ ФИЛМ СЛЕДВА ЗАКОНИТЕ ОТ БИБЛИЯТА

28.10.2012 / 17:03 0

Виолета Гурнакова

„За да се хареса едно произведение на публиката, то трябва да следва пътя на сърцето. Това е логиката за добро и зло, заложена дълбоко във всеки един човек. Тя е описана много ясно в Библията.“ - Това беше основният извод от изложението на главния сценарист на телевизонния сериал „Столичани в повече“  Теньо Гогов при старта на Седмицата на реформацията във Фестивалния и конгресен център. Гогов е още  композитор и певец, който говори по темата „Умения за писане на текстове и сценарии”. 

Той подчерта, че творците са пророците на своето време, защото ако са истински, те дават послания, чрез които хората намират ключовете на своето минало, настояще и бъдеще. Всичко друго, което отразява само емоционалното състояние на даден човек, не е изкуство, въпреки амбициите на някои самопосветени днес, отбеляза той. 

„Пророкът е този, който представя Божията воля на земята за своето време или за времето преди и след този момент. Всеки инстинктивно харесва тези филми, които следват дълбокия духовен морал, описан в Библейските текстове. Човек подсъзнателно знае кой герой заслужава добро и кой зло, както и в живота. Никой не би гледал филм, в който лошият печели, а добрият губи – не е поучително, дори според логиката на Аристотел. В добрите филми винаги се получава една крива линия на спадове и възходи за персонажите – точно така, както е и в самия живот. Хората гледат тези продукции, които могат да ги докоснат до ново за тях познание за изхода от трудни ситуации. Всичко останало просто не е гледаемо и губи рейтинг. Дори когато погледнете чалга жанра, виждате, че въпреки всички възможности, които има – интернет, телевизии - там нещата не вървят – защото пътищата на Нечестивия не носят плодове. Той може временно да предпазва своите служители от равносметката на Провидението, за да привлече още души към своите тъмни пътища, но това е само привидно.“, отбеляза Гогов. 

Той препоръча на зрителите да бъдат наблюдателни за така нареченият втори изразен план в героите. Това е всичко, което се крие зад думите им и понякога е тотално различно от това, което те казват – така, както и в самия живот – думите са само 30% от това, което човек изразява и обикновено не отразяват истината, а я отричат. Така както често двама влюбени си казват, че не се понасят, а те всъщност се борят за любовта си. За реалната ситуация повече говори всичко останало – жестове, стойка на тялото, лицеизраз, очи – всичко, което е невербално. 

Утре програмата продължава с Влади Карамфилов (познат като Влади Въргала), който ще сподели опит на тема „Кино и телевизия” от 17.00 ч. в Зала 4 на Фестивален и Конгресен Център. Следващите лектори, които ще разглеждат законите на живота според християнската общочовешка морална система са Любо Киров (познат като Любо от „Те”),  Ивайло Захариев (главен актьор в „Под прикритие”), Влади Балевски („Балевски фотография”), Пеци Гюзелев („Щурците”) заедно с Владо Захариев и Данчо Караджов от  „Сигнал”.


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама