"Сабах": Анкара вече премина Рубикон: Сценариите около С-400

17.04.2019 / 14:43 0

САЩ ще натиска Турция по всички възможни начини във връзка с покупката на С-400, а Анкара щ се съпротивлява. Турското проправителствено издание „Сабах“ се опитва да оцени какво може да направи Америка и какви може да са възможните отговори на Турция, пише Агенция "Фокус".Най-обсъжданият сценарий: Въвеждането на военно ембарго срещу Турция. Това може да се случи на различни нива. Започвайки от възможна отмяна на доставките на F-35 и завършвайки с включването в черни списък на такива турски компании, като „Аселсан“. Няма как да се знае колко далеч ще стигне Америка, но тя неизбежно ще предприеме поне някои мерки, които ще причинят вреди на Анкара.

Турция може да влезе в разговор по този въпрос. Спирането на доставките на F-35 ще навреди и на нея, но ще нанесе щети и на самия проект. Нуждата на Анкара от бойни самолети е налице. Срокът на експлоатация на F-16 е още не повече от 10 години. Разбира се, за тези 10 години могат да се намерят средства, но също така е нужно решаването на проблемите в краткосрочна перспектива, особено предвид това, че условията около Турция могат да направят ситуацията тежка.

Авторът обаче твърди, че дори и Турция да не купи С-400, действията на Вашингтон не могат да бъдат предсказани. Анкара трябва да търси начини за осигуряване на устойчивостта на своите отбранителни системи в краткосрочен план.

Америка, според изданието, може да се обърне и към комплексно ембарго, което да обхване не само F-35, но засега това не е много вероятна перспектива. Разбира се, пише „Сабах“, САЩ могат да направят и това, ако поискат, но тази мярка ще има такива последствия, като стесняване на американския пазар за оръжия, предоставяне на Русия и Китай пълен достъп до турския пазар и подготовка на почвата за подобни случаи в бъдеще. Затова подобни действия на Вашингтон може и да причинят вреди на Турция, но в резултат Америка ще я изгуби напълно.

Третият сценарий е въпросът за изключване на Турция от НАТО. Това е нереалистичен сценарий, твърди вестникът, поне засега.

Както е известно, НАТО не предвижда механизъм за изключване на членове,а Америка сама по себе си не може да изключи Турция. Практически това би означавало край на НАТО, а ако Америка разруши НАТО, няма да има какво да се направи, смята авторът.

И четвъртият, още по-песимистичен сценарий, който никой още не е изразил, е вероятността от конфликт между САЩ и Турция. Това също не е много реалистично. В крайна сметка, ако Америка, която избягва директна намеса дори в такива региони като Сирия и Венецуела, е решила да атакува Турция, тогава не си струва да говорим за всичко това, пише „Сабах“.

Остава най-реалистичният, според изданието, сценарий. Вашингтон иска да заплаши Анкара с икономическата палка. Именно за този сценарий трябва да се готви Турция, съветва вестникът, като посочва, че не е нужно да си експерт, за да разбереш, че това ще причини щети на страната, или поне, като минимум, ще я постави в трудно положение.

„Сабах“ подчертава обаче, че „Турция вече премина Рубикон“.

Ако се отвърне от този път, за нея ще има не само икономически, но и стратегически последствия. Отказът от стратегическите нужди заради икономическия натиск ще има непоправими последствия, предупреждава авторът.

Икономиката ще се оправи, но стратегическите загуби ще са непоправими. Затова е важно, призовава вестникът, Турция да се готви за икономически натиск и да продължава да обсъжда темата на масата за преговори. Когато получи С-400, Анкара ще има много по-широко пространство за действия, заключва изданието.

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама