Съдът пусна на свобода шефа на строителния контрол в Община Варна Иван Луканов, нямало доказателства да е свързан с рекета

25.08.2020 / 14:39 6

снимки "Петел"/Булфото

Апелативен съд – Варна отказа да вземе мерки за неотклонение на двама от обвиняемите по досъдебно производство за изнудване с участието на две длъжностни лица от Община Варна. В две отделни производства въззивната инстанция разгледа протестите на прокуратурата срещу определенията на Варненския окръжен съд, с които по отношение на Иван Луканов и Атанас Атанасов не са постановени мерки за процесуална принуда. Това съобщиха от пресслужбата на съда.

По това разследване привлечени към наказателна отговорност са шестима души: служителят от отдел Строителен контрол в Община Варна Добри Добрев и Жечо Жечев, които са задържани под стража, Момчил Б. и Илия С., които са с мярка „парична гаранция“, Иван Луканов – началник на общинския отдел „Строителен контрол“ и Атанас Атанасов, които днес се явиха пред съда. Повдигнатото обвинение е за изнудване, извършено в съучастие с други лица и с длъжностни лица, при условията на продължавана престъпна дейност. Според прокуратурата, с цел да принудят човек да се разпореди със сума от 15 000 лв., те го заплашили със събаряне на имота му, твърдейки, че е незаконен. Сумата била поискана, за да бъде оттеглена жалба в общината. 

Държавното обвинение поиска „домашен арест“ за Иван Луканов и „задържане под стража“ за Атанас Атанасов с довода, че може да се направи извод за съпричастността им.  
В съдебната зала представителят на Апелативната прокуратура каза, че в качеството си на началник отдел Луканов е изпратил Добрем да извърши проверка за незаконно строителство, още преди постъпването на такава жалба. Проведените телефонни разговори показват, че той има отношение към разследваното престъпление. Адвокатът възрази, че в материалите по делото липсват данни да е съпричастен. Обвиняемият обясни пред съда, че работата на отдела му е „медиаторска“ – да помага на страните да постигат споразумения при подобни спорове.

Съдът прецени, че от събраните на този етап доказателства не може да се обоснове предположение за касателство на началника на общинския строителен контрол към инкриминираната дейност. Не може да се изведе и опасност той да извърши престъпление или да се укрие, с оглед социалния му статус и постоянното местоживеене. Апелативният състав сподели заключението на първоинстанционния съд – ако заради служебната си позиция обвиняемият може да препятства разследването, законът позволява отстраняването му от длъжност. 
    

По отношение на Атанасов прокуратурата изтъкна активната му комуникация по телефона с други обвиняеми. Защитата обаче отрече той да е участвал в заплахи или изнудване. Апелативният съд припомни, че са необходими доказателства, обосноваващи съмнението за съпричастност към вмененото деяние, както и реална опасност от укриване и извършване на престъпление. По настоящето дело нито една от тези предпоставки не е налична. Обемът доказателства не е в състояние да доведе до изискваното от закона обосновано предположение. Само познанството между част от обвиняемите и контактите между тях не аргументират такова подозрение. 

С тези мотиви Варненският апелативен съд отказа да вземе мерки за неотклонение на обвиняемите Иван Луканов и Атанас Атанасов и потвърди като правилни и законосъобразни определенията на Окръжния съд. Съдебните актове на въззивната инстанция са окончателни и не подлежат на обжалване. 
 Съобщете ни, ако видите грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са, от Света, България и Варна!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg и вижте още в - https://petel.bg/Reklama-v-Petel-bg__384655 .

Прочети тук - Защо e добре да рекламирате бизнеса си с ПР публикации в сайта Petel.bg 


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
kris (преди 1 месец)
Рейтинг: 160880 | Одобрение: 7310
Лайномете......мерОдия е разговорно по турските села......Пише се мерУдия....! А щом говоря за неправомерно строителство, значи знам неща които ти явно не знаеш и имам съответния ценз.....! Първо : има закони пренебрегвани за отстояния между сградите и те поголовно се потъпкват с пари под масата.....Второ : Старата част на Варна, или Центъра не разполага с необходимата канализация и дебитът на тръбите отдавна е надхвърлен.....! В доста големи градове вече не се застрояват такива площи, защото няма как да изровиш  улиците, за да смениш тръбите.....Не се мисли и за паркиране на колите, а малките подземни гаражчета не стигат.....Събарят един стар кенеф и там щръква кооперация за 16 апартамента, вместо градинки например......Резултатът е : превръщат хубавия навремето град в многоетажен маймунарник, а като се съберат много маймуни на клона, клонът се чупи.....!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!
0
3
LM (преди 1 месец)
Рейтинг: 1244 | Одобрение: -901
грис, ти пък откога взе да разбираш кое е правомерно и кое не, айде всезнайковците да се потапят на дълбоко. Глупендър такъв, на всяка манджа меродия.
1
0
kaka (преди 1 месец)
Рейтинг: 15583 | Одобрение: 3393
Ох Иванчо,Иванчо! Знаеш че си бушонче и пак се набута между шамарите.Сега ще те упържат любимите ти шефове от общината.
3
0
:) (преди 1 месец)
Рейтинг: 14817 | Одобрение: 5502
Че за какво изобщо ги заловихте ? Че и Каскета беше тука . Само им губите времето . Ако са от ГЕРБ - няма какво да се занимавате с тях. Покажат ли партийната книжка и ги пускате на мига. Сега колко дена пропуснаха? Можеше да откраднат още няколко хилядарки, а вие им губите времето. Отивайте с Гешев да набиете някоя баба на плочките, за дето продава зарзават , от къде на къде ще я оставяте ... ще унижощи икономиката, мама й дърта! 
3
0
kris (преди 1 месец)
Рейтинг: 160880 | Одобрение: 7310
Понеже контролът на продължаващото неправомерно застрояване на центъра на Варна е "абсолютен", затова бетонирането продължава с пълна пара.....!!
Аз мога! Трудно е да съм съвършен, но ми се налага!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2020 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама