Съдът се произнесе: Община Варна незаконно е глобила протестиращите срещу лошото сметосъбиране

22.11.2022 / 10:00 2

Снимка: Стела Николова, ФБ

Община Варна неправомерно е глобила протестиращ срещу лошото сметосъбиране, реши съдът. От градската управа загубиха обжалването на първата глоба, която нейни служители наложиха по този въпрос.

В началото на август т.г., десетина души излязоха пред сградата на Община Варна в знак на протест срещу преливащите от боклуци съдове за смет и неадекватното събиране на боклука, съобщава "Морето".

В рамките на протестната акция гражданите поставиха торби за смет и малки кашони пълни с хартия пред сградата на местната управа.

Служители от отдел "Екология" към община Варна, знаейки за обявения протест, бяха с други планове. Изчакаха гражданите да оставят демонстративния отпадък и им написаха наказателни постановления за изхвърляне на отпадъци в неразрешени за това места.

Глобените тогава варненци, начело със Стела Николова, която бе и инициатор на протеста, заявиха, че ще обжалват пред съда.

И така през вчерашния ден излезе решението на Районен съд Варна по едно от петте дела за обжалване на наложените глоби.

"1:0 за протестиращите. Съдът отмени глобата на Евгений Станимиров- солист във Варненска опера и граждански активист.

Две от другите дела също минаха, чакаме решенията, а на 28.11. и 01.12. са останалите две.", написа Стела Николова.

В мотивите си съдът посочва, че липсва умисъл за изхвърляне на отпадъци на неразрешени за това места, доколкото от всички събрани по делото доказателства се установява, че се касае за мероприятие - протест срещу сметосъбирането / или липсата на такова! При това положение умисълът на дееца е да покаже своето отношение към съответния проблем, а не да изхвърли отпадъци на неразрешено място.

Освен, че отменя наказателното постановление на зам.-кмета на община Варна, с което на Евгений Станимиров е наложена административна глоба в размер на 300 лв., съдът осъжда Община Варна да заплати на Евгений Станимиров, направените по делото разноски за възнаграждение на адвокат в размер на 300 лв.

Решението подлежи на обжалване пред Варненски административен съд в 14-дневен срок.Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
0
Радостин (преди 1 седмица)
Рейтинг: 64549 | Одобрение: -1081
Прав си , Дедо. По света имат ефективна техника за събиране на листа, никъде не се мете с метли. Но в ТИМарна  е другия свят.
Всеки да си получи заслуженото !
4
0
Дедо (преди 1 седмица)
Рейтинг: 12597 | Одобрение: 4842
Ето затова у нас нещата не вървят към добро, в частност във Варна( Морската столица, ха-ха...)... Вместо Общината да "съдере" почистващите фирми с глоби, щото тази услуга през последните няколко години е "пълна смрад", ТЯ дерибейства над гражданите !!! Вижте какво представлява градът в момента - от седмици целия град е затрупан с листа( улици, градинки, спортни и детски площадки) и какво - десетина,двайсет Сиганки обикалят сметли и торби и само разпръскват и преместват листата от едно място на друго.... Това в 21 век - по света има толкова техника за ефективно почистване на листа и шума !!! Алоооо, Община Варна, събудете се от зимния сън и се захващайте да свършите нещо полезно за града ни !!!!!!!!!!!!!!!!!!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама