Съдът във Варна отказа екстрадиция на украински гражданин, издирван в родината си

29.03.2023 / 15:50 2

Апелативният съд във Варна потвърди решението на Окръжния съд в града да откаже екстрадицията на украински гражданин, издирван в родината си за осъществяване на наказателно преследване, съобщиха от пресслужбата на съда, съобщава "Дарик".

Оттам припомнят, че съд в Одеса е постановил задържането на Игор Е. под стража във връзка с разследването на пет тежки криминални престъпления, сред които участие във въоръжена престъпна група. Главната прокуратура на Украйна е помолила българския съд за екстрадицията му. Тридесетгодишният мъж бе задържан във Варна в края на февруари.

С въведеното в Украйна военно положение временно са ограничени определени права и свободи на гражданите, а на 2 март миналата година Киев декларира пред Съвета на Европа, че временно спира изпълнението на някои свои задължения по Европейската конвенция за правата на човека, сред които и правото на справедлив съдебен процес, припомнят от пресслужбата на съда. С удължаването на военното положение с президентски указ от 6 февруари тази година, Съветът на Европа отново е бил уведомен за дерогацията, заради приети извънредни закони, включително в областта на наказателното правораздаване.

По тази причина съдебният състав прие, че към настоящия момент правата на мъжа не могат да бъдат защитени от украинската държава за времето на обявеното военно положение и до оттегляне на заявената дерогация.

Апелативният съд отмени взетата по отношение на Игор Е. мярка за постоянен арест.

Решението на съда е окончателно.За реклама в "Петел" на цена от 60 лева без ДДС на ПР публикация пишете на info@petel.bg

Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

 

 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
0
Серж (преди 6 месеца)
Рейтинг: 115141 | Одобрение: 20306
Да здравствует наш БОЛГАРСКИЙ суд!!! Самьlй гуманньlй суд в мире!...(перефразирано от филма "Кавказкая пленница";):devil:
2
4
Голям праз (преди 6 месеца)
Рейтинг: 28744 | Одобрение: 4169
Украинските бандити на свобода!!! Може би, защото нашите ни са малко!!!

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2023 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама