Съдът във Варна увеличи присъдата на син, причинил по непредпазливост смъртта на майка си

25.11.2019 / 15:37 3

Варненският апелативен съд измени присъда на Окръжен съд-Добрич, като увеличи наложените наказания на подсъдимия И. Т., убил родната си майка преди година и 2 месеца по непредпазливост, вследствие на умишлено нанесена телесна повреда.

Въззивната апелативна инстанция увеличи от 2 на 5 години и четири месеца лишаване от свобода наказанието за убийството по непредпазливост. По-високо е и наказанието за неизпълнение на заповед за защита от домашно насилие, което апелативният съд увеличи от 6 месеца на 2 години лишаване от свобода. Подсъдимият ще търпи по-тежкото от наложените наказания, а именно – 5 години и 4 месеца затвор при общ режим.
 Пресслужбата на съда припомня, че делото пред първата съдебна инстанция е преминало по реда на съкратеното съдебно следствие, след като подсъдимият е признал изцяло всички факти и обстоятелства, посочени в обвинителния акт. Мъжът живеел с майка си в общо домакинство в шабленско село Ваклино, но отношенията им били влошени и те често се карали. Подсъдимият системно злоупотребявал с алкохол и биел майка си. По тази причина в Районен съд - Каварна било образувано гражданско дело, по което била издадена заповед за незабавна защита от домашно насилие. Тази заповед задължавала И. да се въздържа от насилие спрямо майка си, да приближава жилището й, както и местата за социални контакти и отдих на разстояние не по-малко от 20 метра. Около 19.00 часа на 17 септември 2018г, след като употребил алкохол, в нетрезво състояние, подсъдимият нарушил заповедта и отишъл до дома на майка си. В двора на къщата започнал да се кара с нея, като й отправил обидни и нецензурни реплики, закани с убийство. Словесната атака била придружена с брутален побой и множество удари. Един съседите се опитал да се притече на помощ на рухналата жена, но подсъдимият му попречил. Минути по-късно човекът подал сигнал на телефон 112. В много тежко състояние жената била транспортирана до Спешно отделение в Добрич, а ден по-късно била приета за лечение в Клиника по неврохирургия във Варна, където на 2 ноември 2018г. починала вследствие на тежка черепно-мозъчна травма. 
В решението, с което изменя присъдата, Варненският апелативен съд посочва, че подсъдимият умишлено е нарушил условията на заповед по Закона за защита срещу домашното насилие, като това нарушение е било съпроводено с тежка агресия. Втората съдебна инстанция отчита и изключително високата степен на обществена опасност на убийството, което се отличава с ярост и с висока интензивност на нанесените удари, причинили тежките увреждания, довели по-късно до смъртта на жената. Като отегчаващи отговорността обстоятелства съдът отчита постоянната злоупотреба с алкохол, системния побой над родната му майка, заканите за убийство, грубите нецензурни обиди и не на последно място последният тежък побой над пострадалата, довел до средната телесна повреда, станала причина месец и половина по-късно за смъртта на майка му.
Апелативният съд намира, че това поведение на подсъдимия не е изолиран случай, а утвърден стереотип на живот, за което има достатъчно документирани пред закона свидетелства.
Решението на Варненския апелативен съд, с което се увеличава от 2 на 5 години и 4 месеца затвор наказанието на подсъдимия, убил по непредпазливост, вследствие на умишлено нанесена телесна повреда родната си майка, подлежи на контрол пред ВКС на Република България.
 Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието!

Последните новини виж - ТУК!


Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
1
1
кака Анче (преди 3 години)
Рейтинг: 240 | Одобрение: 20
Квалификацията не е правилна. Това си е умишлено убийство.
0
0
popadiyska (преди 3 години)
Рейтинг: 92 | Одобрение: 2
E това вече е ужасяващо!
д-р Валентина Попадийска поддържа своя зъболекарски кабинет, предлагащ зъболечение вече над 20 години. Клиниката предлага дентални услуги - избелване на зъби, почистване на зъбен камък, металокерамика, мостове

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама