Съдът задължи държавна фирма да каже как е похарчила 400 милиона за руски дълбачки във Варна

13.10.2021 / 09:11 2

снимка Булфото

автор Спас Спасов, "Дневник"

Къде са похарчени 400 млн. лв. На този въпрос трябва да отговори държавното дружество "Транспортно строителство и възстановяване" ("ТСВ" ЕАД), след като Варненският административен съд го задължи да предостави на "Дневник" пълни копия от всички договори, сключени във връзка с удълбочаване на плавателните канали в Пристанище Варна. Дейностите по договора бяха възложени без обществени поръчки, а в крайна сметка изпълнител на удълбочаването се оказа руската компания "Гидрострой".

"С мотивите към решението си съдията по делото в буквалния смисъл на този израз е направил "на пух и прах" аргументите на ответника - "ТСВ" ЕАД, който отказа да предостави исканите договори според разпоредбите на Закона за достъп до обществена информация", коментира решението на Варненския административен съд адвокат Кирил Терзийски от правния екип на "Програма Достъп до информация. Той защитаваше интересите на "Дневник" в хода на общо четири административни дела, заведени заради отказите на Държавно предприятие "Пристанищна инфраструктура", а след това и на "ТСВ" ЕАД да предоставят информация за начините на финансиране на проекта и избора на изпълнителите на дейностите по него.

Според съдебното решение по последното - четвърто дело всички договори, които би следвало да дадат отговор на въпроса как публичното финансиране по проекта е стигнало без конкуренция до руската компания "Гидрострой", трябва да станат публични до края на месец октомври.

Договорите бяха поискани от "Дневник" още през май м.г. но тяхното предоставяне беше отказано с мотива, че те представляват "търговска тайна" и публикуването им може да доведе до нелоялна конкуренция във вреда на "ТСВ" ЕАД. В решението си от 1 октомври т. г. Варненският административен съд е постановил, че поисканите документи не представляват търговска тайна, тъй като държавното търговско дружество оперира с бюджетни средства и на практика управлява държавно имущество. "В оспореното решение не са изложени факти, установяващи, че информацията представлява търговска тайна и предоставянето й или разпространяването ѝ би довело до нелоялна конкуренция между търговци", пише в решението на съда.

"Накратко, съдът е приел, че заявителят има право да получи копия от договорите, сключени във връзка със споразумението за удълбочаване на каналите на пристанището като е отхвърлил всички доводи на ответника, коментира още адвокат Кирил Терзийски. А те бяха, че информацията представлява търговска тайна, че заявителят можел да я използва за нелоялна конкуренция заради участието си във фирми с подобна дейност, че заявителят не бил посочил с каква цел иска информацията, че не бил налице надделяващ обществен интерес, че по реда на ЗДОИ можело да се иска достъп до информация, но не и до конкретни документи".Проверка на фактите: Съобщете ни, ако видите фактологични грешки и нередности в статията или коментарите. Пишете директно на info@petel.bg. Ще обърнем внимание!


Следете PETEL.BG всяка минута 24 часа в денонощието последните новини - такива, каквито са!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg по всяко време на дежурния редактор!

За реклама в "Петел" на цена от 50 лева на ПР публикация пишете на info@petel.bg


 


Коментари
Коментирай чрез Facebook
2
1
ПОЖАРНИКАРА (преди 10 месеца)
Рейтинг: 82 | Одобрение: 12
ЯСНО Е КЪДЕ СА....... ПОЖАРНИКАРa "БУДА" ОТ БКП-2 "ГEйРБ и ЧУК" ☭ ГИ ДАДЕ ЗА ПРИСТАНИЩЕТО НА ДРЪНДАРСКИЯ ЦИГАНИН ААМЕТ ДУГАНУУГЛУ....
КоР ЗА "ГEйРБ и ЧУК" ☭
0
1
Радостин (преди 10 месеца)
Рейтинг: 51885 | Одобрение: -255
Кой ще върне откраднатите от нас пари ? Знае се къде са. На когото са ги дали-там са . Защо ги търсите? 
Всеки да си получи заслуженото !

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2022 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама