Съдебна битка във Варна: Жена не иска да плаща данък за дарения от мъже в социалната мрежа

12.01.2018 / 11:14 3

Състав на Варненския апелативен съд днес разгледа жалбата на Саалия Тайрова от Дулово, област Силистра, срещу условна присъда на Окръжен съд – Силистра – 1 година „лишаване от свобода“, отложена с 3 години изпитателен срок и 1000 лева глоба, наложена заради това, че не е платила данък за получени парични дарения на обща стойност 127 325 лева.

Първата съдебна инстанция е присъдила на подсъдимата да заплати на гражданския ищец - Община Дулово сумата  от 4 464,88 лева.

Пресслужбата на Апелативен съд – Варна припомня казуса, който започнал в началото на 2009 година. Тайрова подхванала връзка по телефона с мъж от Република Турция. По това време изпаднала в тежко финансово положение.  Мъжът започнал да й изпраща пари, които тя харчила за лични и семейни нужди.

Последвали нови запознанства с множество други мъже. И на тях се оплаквала от паричните си затруднения. Саалия общувала с мъжете по телефон, чрез „Фейсбук“ или „Скайп“. В резултат на активната й комуникация, от началото на 2009 и до края на 2013 година тя получила различни парични суми във валута чрез „Western Union”. Преводите били в различни търговски банки. За пет годни тя приела  173 парични дарения на обща стойност 127 325,04 лева. Подсъдимата не е подавала декларации по реда на Закона за местните данъци и такси върху получените 173 дарения и така избегнала плащането на данъчни задължения в размер на 4 464,88 лева.

Защитата на подсъдимата намира, че съдът трябва да отчете превес на смекчаващите вината обстоятелства и да определи по-нисък размер на присъденото наказание.

Прокуратурата от своя стнана настоява делото да се върне на първата съдебна инстанция. Обвинението припомня, че делото се е гледало по реда на съкратената процедура. Съдът в Силистра обаче не е посочил първоначалния размер на присъденото наказание, а е вписал направо присъда, след редуцирането й с 1/3. Варненският апелативен съд ще се произнесе с решение в определения от закона 2 месечен срок.

 

 

Всяка минута очаквай новина в PETEL.BG!

Публикувай директно всичко в групата ТИ, РЕПОРТЕРЪТ! Снимай и пускай всичко интересно!

Изпращайте вашите снимки на info@petel.bg 24 часа в денонощието! 

За реклама виж - https://petel.bg/advertising-rates.html


Коментари
Коментирай чрез Facebook
3
1
ПМ (преди 1 годинa)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
Тъпчо, тези "дарения" са си доход!Иначе всеки може да определи сделките си като дарение и никой да не плаща данъци.
3
1
w (преди 1 годинa)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
и за какво трябва да плаща данък на дарени пари,дарени за нея,не за вас,абе големи сте простаци,защо на даренията към мвр,не търсите данък?чак пък и съд,и там са глупациАнгелче
3
0
любопитно (преди 1 годинa)
Рейтинг: 0 | Одобрение: 0
А общината с какво е спомогнала за получаване на даренията, че иска данък върху тях?
Напиши коментар

Последни новини

 
Всички права запазени © 2011 - 2019 Petel.bg Изработка и техническа поддръжка Дот Медиа
затвори X
реклама